Λειψυδρία: Απειλείται και η Αττική – Στερεύει ο Μόρνος, η στάθμη υποχώρησε κατά 20%

Η λειψυδρία απειλεί πλέον και τον νομό Αττικής.
EUROKINISSI, φωτογραφία αρχείου.
2'

Ήδη περιοχές στην ανατολική Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη εκπέμπουν SOS για τον κίνδυνο της λειψυδρίας, ενώ, προβλήματα εντοπίζονται και στην Αττική.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού σε σύγκριση με το 2022 και στην τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση δεδομένων από την επιχειρησιακή μονάδα Beyond του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η εικόνα από τον δορυφόρο Sentinel–2, τη 2α Ιουλίου 2023, δείχνει ότι η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν περίπου 16.5 km², ενώ, την 26η Ιουνίου 2024 υπολογίσθηκε σε περίπου 12.8 km², ήτοι 15% – 20% μειωμένη συγκριτικά με τη μέση τιμή από το 2010, την αντίστοιχη περίοδο.

Η έκταση της τεχνητής Λίμνης του Μόρνου για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως η μικρότερη από το 2010, έτος έναρξης δορυφορικών παρατηρήσεων πολύ υψηλής ανάλυσης. Η τεχνητή Λίμνη του Μόρνου αποτελεί τον κύριο ταμιευτήρα ύδρευσης της Αθήνας.

«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι αυτή η λειψυδρία θα χειροτερεύει στα επόμενα χρόνια, με βάση αυτά που ξέρουμε για την κλιματική κρίση», επεσήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, την 26η Ιουλίου.

«Για εφέτος, υπάρχουν τα μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο Υπουργείο, εμείς ερχόμαστε και το ενισχύουμε και ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε μία ολόκληρη στρατηγική για το θέμα του νερού, την οποία και θα συζητήσουμε ενδοκυβερνητικά. Η στρατηγική έχει διάφορα κομμάτια, ένα είναι ότι μελετάμε κατά περιοχή τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, γιατί είχαμε μία γενική εικόνα έως τώρα και θα υπάρχουν και μία σειρά από δράσεις που θα ανακοινωθούν», είχε υπογραμμίσει.

Σχετικές ειδήσεις