Πυρκαγιές: Με ποια φυτά θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας από τις φωτιές

Σπίτια, εταιρείες, καταστήματα, ξενοδοχεία θα μπορούσαν να ωφεληθούν από φυτά του ελληνικού κήπου και να προστατευτούν από τις πυρκαγιές – Μιλά στο newsbomb.gr ο Νίκος Θυμάκης, γεωπόνος - κηποτέχνης
4'

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα ζει κάθε καλοκαίρι τον εφιάλτη των πυρκαγιών, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τη δράση επιτηδείων αυτή η οδυνηρή κατάσταση δεν φαίνεται να τελειώνει.

Παρά την όποια αναδιοργάνωση υπηρεσιών, την αγορά μηχανημάτων, τη βελτίωση των υλικοτεχνικών μέσων, τη μείωση των σκουπιδότοπων, δεν παύει κάθε χρόνο να αποτελεί μία μαύρη κηλίδα με το πράσινο να μειώνεται και ζωές να χάνονται στη Ζαχάρω, στο Μάτι κ.ά.

Με ποιόν τρόπο όμως θα μπορούσαμε να προστατέψουμε τη ζωή και τις περιουσίες μας και να μειωθούν οι συνέπειες από τις πύρινες φλόγες που καίνε το πράσινο της χώρας, διαλύουν τους κόπους μίας ζωής, μειώνουν τη βιοποικιλότητα και προκαλούν τον φρικτό θάνατο χιλιάδων ζώων;

Καθώς τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξηρά, εξηγεί στο Newsbomb.gr o Νίκος Θυμάκης, γεωπόνος – κηποτέχνης, έχει παρατηρηθεί πως μετά τις έντονες πυρκαγιές τα πρώτα βραδύκαυστα φυτά αρχίζουν να πρασινίζουν: η κουμαριά, το σχίνο, ο κότινος, η αριά, η αγριελιά…».

Πως μπορούμε να σχεδιάσουμε αντιπυρικούς κήπους

Οι «Αντιπυρικοί Κήποι» (Firescape Gardens), τονίζει ο κ. Θυμάκης, ως λύση από την Κηποτεχνία έως και την Αρχιτεκτονική Τοπίου, παρουσιάζoυν την ιδέα μείωσης της καύσιμης ύλης σε περίπτωση πυρκαγιάς, ορίζοντας τέσσερις διαφορετικές φυτικές ζώνες. «Πρόκειται για ένα επιτυχημένο σχέδιο εξωραϊσμού για πυρασφάλεια, οικονομική αποδοτικότητα, εύκολη συντήρηση, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, λύση βασισμένη στη Φύση, ενίσχυση της βιοποικιλότητας, ανάπτυξη ενδιαίτήματος επικονιαστών και λειτουργική αισθητική», αναφέρει.

Τι χρειάζεται να κάνουμε στο περιαστικό πράσινο και στις αυλές

Σε πρώτη φάση, εξηγεί, πρέπει να προβούμε στην αφαίρεση επιλεκτικά της υπάρχουσας βλάστησης ώστε να μειωθεί η καύσιμη ύλη αλλά και στη φύτευση φυτών, που είναι επιβραδυντικά και «πυράντοχα».

Υπάρχουν δηλαδή φυτά, που είναι επιβραδυντικά της πυρκαγιάς. Πρόκειται για φυτά λιγότερο εύφλεκτα και ανθεκτικά στη φωτιά. Γι΄αυτόν τον λόγο και μπορούν να αναγεννήσουν μία περιοχή, που είναι καμένη.

Κατά την άποψή του, η Χαλέπιος Πεύκη θα έπρεπε να περιοριστεί. Όπως λέει, κάποια φυτά διατηρούν τους σπόρους κλειστούς μέσα σε κάψουλες-κουκουνάρια και τους ελευθερώνουν, μόνο όταν αυτές καούν. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και αν το φυτό καεί ολοκληρωτικά, αφήνει τα σπέρματά του σε ένα περιβάλλον γόνιμο λόγω της στάχτης που υπάρχει παντού, διότι δεν έχουν ανταγωνισμό.

Ποια δέντρα λοιπόν και ποια φυτά θα μπορούσαν να προστατέψουν σπίτια, ξενοδοχεία, εταιρείες, και ν' αποτελέσουν την πρώτη γραμμή άμυνας για τις πυρκαγιές;

Τα «παχύφυτα» είναι φυτά που επιβραδύνουν την πυρκαγιά

Τα παχύφυτα (succulents), όπως σημειώνει, είναι επιβραδυντές της πυρκαγιάς, διότι είναι βραδύκαυστα είδη. Αυτό συμβαίνει γιατί συγκρατούν ποσότητα νερού στα φύλλα τους. Αν δηλαδή ο κήπος είναι καθαρισμένος από ξερά χόρτα και θάμνους και τα «τυλίξουμε» περιμετρικά ή κυκλικά με παχύφυτα, χτίζουμε έτσι μία αντιπυρική ζώνη.

Αν περάσει φωτιά θα τα ζεστάνει πολύ, μπορεί στην κυριολεξία να βράσουν αλλά η πυρκαγιά και θα περιοριστεί και τα ίδια τα φυτά δεν θα καούν. Παγκοσμίως σε αντιπυρικές ζώνες υπάρχουν φυτά όπως η αλόη, ο αθάνατος, τα αείζωα, η φραγκοσυκιά, ο καρπόβρωτος, ο λάμπρανθος και πολλά άλλα.

Πως μπορούμε να φυτέψουμε τέτοια είδη και που;

Ελληνικά φυτά που επιβιώνουν από τη φωτιά είναι διάφοροι βολβοί, ο σχίνος, το σπάρτο, η κουτσουπιά, η βελανιδιά, η κουμαριά και φυσικά ο εμβληματικός φοίνικας του Θεόφραστου.

Υπάρχουν εκατοντάδες φυτά, από την ελληνική χλωρίδα, εξηγεί ο κ. Θυμάκης, αναλόγως με την τοποθεσία, και τα βρίσκουμε σε φυτώρια (ιδιωτικά ή δημόσια δασικά) ενώ πολλά αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τα Εργαστήρια Ινστιτούτων (πχ ΕΛΓΟ), Βοτανικών Κήπων (Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων), Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων Γεωτεχνικών Επιστημών καθώς και εταιρειών προς εφαρμογή.

Σχετικές ειδήσεις