Πανώλη αιγοπροβάτων: Lockdown στο... μαντρί - Ανεξέλεγκτες διαστάσεις
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές, για το ντόμινο των κρουσμάτων πανώλης των αιγοπροβάτων. Νέα περιστατικά εντοπίστηκαν σε Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, Ηλεία, την Κρήτη και την Ροδόπη, μεγαλώνοντας τον κύκλο επιτήρησης και ελέγχου.
Την ίδια ώρα όλο και μεγαλώνει η ανησυχία περί επέκτασης των κρουσμάτων της πανώλης αιγοπροβάτων σε άλλες περιοχές. Ενδεικτικό της επέκτασης είναι ότι αν και η Θεσσαλία δείχνει να τελειώνει, είναι βέβαιο πλέον πως ζώα από εκεί διατέθηκαν προς τις περιοχές που χτυπήθηκαν με αποτέλεσμα η νόσος να συνεχιστεί επεκτεινόμενη σε άλλες περιοχές.
Ακόμη ένα θετικό κρούσμα πανώλης εντοπίσθηκε νέο θετικό κρούσμα σε εκτροφείο προβάτων στη Δράμα.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση αριθμεί πάνω από τριακόσια πρόβατα, τα οποία θα οδηγηθούν σε σφαγή και υγειονομική ταφή, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ενεργειών από το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται για τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου. Το δεύτερο ύποπτο δείγμα που ελήφθη για να εξετασθεί στον Δήμο Κομοτηνής, ήταν αρνητικό στον ιό.
Παράλληλα, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στη Ροδόπη ότι το κρούσμα στο Δήμο Ιάσμου θα αντιμετωπισθεί και δεν θα εντοπισθούν νέα, καθώς ο ιδιοκτήτης της εκτροφής δεν παρέδωσε γάλα αυτές τις ημέρες. Όμως, το γενικότερο πρόβλημα παραμένει και οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν για τα ζώα τους.
Στο πλαίσιο του περιορισμού της νόσου, η κυβέρνηση προχώρησε σε παράταση κατά μία εβδομάδα των μέτρων περιορισμού μεταφοράς και σφαγής ζώων.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, επεσήμανε ότι η μετακίνηση των ζώων δημιουργεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εξάπλωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Γνωστοποίησε, δε, ότι με επιστολή του στην Ε.Ε., θα ζητήσει να προτεραιοποιηθεί στην ατζέντα η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι συγκροτείται επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
Η πανώλη αφορά αποκλειστικά στα αιγοπρόβατα, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σημείωσε, εξάλλου, ότι από την αρχή εφαρμόστηκε η ευρωπαϊκή οδηγία, με τη λήψη μέτρων για να μην εξαπλωθεί η νόσος.
Στάθηκε, επιπλέον, στο γεγονός ότι μέσω ιχνηλάτησης εντοπίστηκαν κρούσματα σε διαφορετικές περιφέρειες. «Οργανώθηκαν κλιμάκια ελέγχου για να κλείσουμε όσο γρηγορότερα γίνεται τον κύκλο» σημείωσε.