Εορτολόγιο 3 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Σάββατο 3 Αυγούστου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα γιορτάζουν η Θεοδώρα, η Θεοπίστη, ο Στέφανος, η Σαλώμη, ο Ισαάκ, ο Δαλμάτιος, ο Φαύστος, ο Ιωάννης, ο Θεόκλητος.
2'

Σήμερα 3 Αυγούστου 2024 γιορτάζουν η Θεοδώρα, η Θεοπίστη, ο Στέφανος, η Σαλώμη, ο Ισαάκ, ο Δαλμάτιος, ο Φαύστος, ο Ιωάννης, ο Θεόκλητος.

Ειδικότερα, σήμερα τιμάται η μνήμη της Οσίας Θεοδώρας από την Αίγινα, η οποία μόνασε πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη και δεν πρέπει να συγχέεται με τη Θεοδώρα από την Άρτα, η οποία ήταν από πλούσια γνωστή οικογένεια της πόλης.

Η χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία τιμά επίσης τη μνήμη του Ιερομάρτυρα Στεφάνου, πάπα της Ρώμης και των συν αυτώ, της Αγίας Μυροφόρου Σαλώμης, των οσίων Ισαακίου, του Δαλματίου και του Φαύστου, του Ιωάννη επισκόπου Εφέσου και του Ιωάννη του νέου, του Ιωάννη του ομολογητή και του Αντώνη του Ρώσου, της Οσίας Θεόκλητης και του έπαρχου Ολυμπίου

Η Οσία Θεοδώρα έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ. και γεννήθηκε στην Αίγινα. Γεννήθηκε το 812 και ο πατέρας της, που ήταν ιερέας, την έδωσε σε συγγενείς να τη μεγαλώσουν μετά τον θάνατο της μητέρας της. Σε ηλικία επτά χρονών ο πατέρας της, έδωσε τη συγκατάθεσή του να αρραβωνιαστεί με έναν πλούσιο άντρα, όπως συνέβαινε εκείνη την εποχή.

Επιδρομές Σαρακηνών και μοναχισμός

Μετά τις επιδρομές Σαρακινών πειρατών μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησαν τρία παιδιά αλλά τα δυο τους πέθαναν και το ένα το έταξαν σε μοναστήρι. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, σύμφωνα με το Saint, ασπάστηκε τον μοναχισμό και εντάχθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου μαζί με την κόρη της Θεοπίστη.

Σύμφωνα με την Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας από τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της μεγάλης αγάπης της προς τη Θεοπίστη και της φροντίδας της ως μάνα, της επιβλήθηκε επιτίμιο στη μονή του Αγίου Στεφάνου να μη μιλά επί δεκαπέντε χρόνια με την κόρη της. Η Θεοδώρα δέχτηκε το επιτίμιο και μετά από παρακάλια άλλων μοναχών όταν αρρώστησε, η ηγούμενη το πήρε πίσω.

Σχετικές ειδήσεις