Λειψυδρία - Λέκκας: «Το πρόβλημα θα αποκτήσει επιθετικές διαστάσεις»

Το φαινόμενο της λειψυδρίας καταγράφεται σε όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε νοικοκυριά και καλλιέργειες
2'

Απόρροια της κλιματικής αλλαγής είναι το φαινόμενο της λειψυδρίας που καταγράφεται σε όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε νοικοκυριά και καλλιέργειες.

Μέχρι στιγμής σε πέντε οικισμούς στην Αλόννησο των Βορείων Σποράδων δεν υπάρχει σταγόνα νερού εδώ και μέρες. Δήμοι της Μαγνησίας απευθύνουν εκκκλήσεις για περιορισμό της κατανάλωσης νερού, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι από τη ΔΕΥΑ Σκοπέλου ώστε η χρήση νερού να περιορίζεται αυστηρά σε επίπεδο οικιακής κατανάλωσης.

«Η λειψυδρία είναι εδώ και το πρόβλημα θα αποκτήσει επιθετικές διαστάσεις από το νέο έτος, αν ακολουθήσει άλλος ένας άνομβρος χειμώνας ή επαναληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα», είπε στον «Ταχυδρόμο» ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Το φαινόμενο της έλλειψης νερού δυστυχώς δεν είναι παροδικό, είναι η νέα πραγματικότητα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειψυδρία είναι ένα από τα σημαντικά αποτυπώματα της κλιματικής αλλαγής, την οποία η επιστημονική κοινότητα περίμενε 20 χρόνια μετά. «Υπολογίζαμε ότι η κλιματική κρίση θα χτυπούσε το 2040 – 2050 και δυστυχώς τη βλέπουμε να εξελίσσεται σήμερα», ανέφερε.

Μείζον πρόβλημα η λειψυδρία στη Θεσσαλία

«Στη Θεσσαλία το πρόβλημα αποκτά μείζονα διάσταση παρά τις έντονες βροχοπτώσεις. Από τις πλημμύρες έμειναν μόνο οι ζημιές. Δεν τροφοδοτήθηκε ο υπόγειος υδροφορέας. Είναι σαν να μην έβρεξε», εξήγηση ο κ. Λέκκας, προβλέποντας ότι το φαινόμενο της λειψυδρίας θα αποκτήσει χαρακτηριστικά κανονικότητας.

«Αν επιμείνει η ανομβρία και οι πλημμύρες, από του χρόνου το πρόβλημα θα αποκτήσει πιο επιθετικές διαστάσεις. Η έλλειψη νερού θα είναι πολύ πιο έντονη αν ο υπόγειος υδροφορέας ‘ταπεινωθεί’ και τα φράγματα δεν γεμίσουν», επαναλαμβάνοντας από που έχει πει και στο παρελθόν, ότι απαιτείται εθνικό σχέδιο.