Αυτή είναι η λέξη που 9/10 γράφουν λάθος σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη

Ποιο είναι το ρήμα που οι περισσότεροι Έλληνες «σκοτώνουν»

Αυτή είναι η λέξη που 9/10 γράφουν λάθος σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη
2'

Η ορθογραφία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ακόμη και για τους πιο φυσικούς ομιλητές. Τα λάθη που μας ξεφεύγουν από απροσεξία πολλές φορές καταλήγουν να αποτυπώνονται λανθασμένα στο μυαλό μας. Το Google το επιβεβαιώνει διαρκώς με ένα απλό ψάξιμο σε μία λέξη που ο λάθος τύπος της μπορεί να κυριαρχήσει. Οι λόγοι που γίνεται αυτό είναι πολλοί.

Συνήθως αυτό συμβαίνει με τους ανθρώπους που κυρίως χρησιμοποιούν προφορική γλώσσα, αλλά σπάνια διαβάζουν ή γράφουν κείμενα, επομένως δεν είναι το ίδιο εξοικειωμένοι με την ορθογραφία.

Η λέξη που όλοι «σκοτώνουν»

Πολλές ελληνικές λέξεις έχουν ρίζες στην αρχαία ελληνική ή έχουν δανειστεί από άλλες γλώσσες. Η διατήρηση της ιστορικής τους μορφής μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Η μορφολογία μιας λέξης (δηλαδή η δομή και οι καταλήξεις της) μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, ειδικά όταν υπάρχουν εναλλακτικές γραφές.

Στην καθημερινή προφορική χρήση, πολλές λέξεις απλοποιούνται. Η γραπτή τους μορφή μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την προφορική.

Μία τέτοια λέξη, η οποία δεν είναι από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες αλλά σίγουρα από αυτές που βλέπουμε πιο συχνά λάθος, είναι η λέξη απαξιοί.

Η σωστή γραφή της λέξης είναι “απαξιοί” και όχι «απαξιεί» όπως έχει επικρατήσει. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η λέξη “απαξιοί” προέρχεται από το ρήμα “απαξιώνω”. Τα ρήματα σε -ώνω συνήθως σχηματίζουν την τρίτη ενικού πρόσωπο με -οί. Το ρήμα “απαξιώνω” έχει την κατάληξη -ώνω, άρα η τρίτη ενικού πρόσωπο είναι “απαξιοί”.

Ετυμολογική Καταγωγή:

Το ρήμα “απαξιώνω” προέρχεται από το αρχαίο “απαξιόω”. Η τρίτη ενικού πρόσωπο στο αρχαίο ελληνικό ήταν “απαξιοῖ”. Η σύγχρονη μορφή διατηρεί αυτή την κατάληξη.

Γι’ αυτό λοιπόν την επόμενη φορά σκεφτείτε λίγο την ορθογραφία και τους κανόνες της. Μην την απαξιοίτε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή