Τρομάζει ο εφιάλτης της λειψυδρίας: Στερεύουν οι υδάτινοι πόροι της Ελλάδας

Σήμα κίνδυνου εκπέμπει και η Κορινθία εξαιτίας της λειψυδρίας

Τρομάζει ο εφιάλτης της λειψυδρίας: Στερεύουν οι υδάτινοι πόροι της Ελλάδας

Η Πικρολίμνη στο Κιλκίς «μαστίζεται» από τη λειψυδρία

ΕΡΤ
3'

Η κλιματική αλλαγή φέρνει σε πρώτο πλάνο τον εφιάλτη της λειψυδρίας, με τη χώρα μας να βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος. Την ίδια ώρα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας εικόνες από την Πικρολίμνη Κιλκίς που μαστίζεται από την ανομβρία.

Πρόκειται για τη λίμνη που φημίζονταν για τα λασπόλουτρά της αλλά… εξαφανίστηκε. Το φαινόμενο της ανομβρίας στο νομό Κιλκίς έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, η στάθμη του νερού στις λίμνες γύρω από τον νομό έχουν κατεβεί δραματικά.

«Στέγνωσε» ο Σπερχειός και οι παραπόταμοί του

Αποκαρδιωτική η εικόνα και στον Σπερχειό. Το ποτάμι και οι παραπόταμοι του «στέγνωσαν» από την παρατεταμένη ανομβρία.

Σήμα κίνδυνου εκπέμπει και η Κορινθία

Ο Γιώργος Γκιώνης, δήμαρχος Λουτρακίου ανέφερε: «Οι γεωτρήσεις βγάζανε 100 κυβικά, την ώρα τώρα βγάζουν 10 και 15. Το Λουτράκι δεν έχει πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή που αφορά Αγίους Θεοδώρους, Ίσθια, Καλαμάκι και στην ευρύτερη περιοχή του Ισθμού.

Οι κάτοικοι σε 14 δήμους της χώρας κινδυνεύουν να πουν το νερό νεράκι εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων.

Η Ελισάβετ Φελώνη, δρ. διαχείρισης υδατικών πόρων εξήγησε: «Στερεύουν οι πηγές μας. Εφόσον εξακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια, ναι δυστυχώς η απάντηση είναι ότι θα διψάσουμε και οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν μια περαιτέρω μείωση της τάξης 20 με 30 % των βροχοπτώσεων για την Ν. Ανατολική Μεσόγειο».

Στο «κόκκινο» πέντε δήμοι της Κρήτης

Πέντε Δήμοι της Κρήτης είναι στη λίστα των άνυδρων περιοχών. Ο Παύλος Μπαριτάκης, δήμαρχος Βιάννου, Ηρακλείου Κρήτης δήλωσε: «Μεταφέρουμε νερό με υδροφόρα. Έχουν στερέψει οι πηγές έχουν στερήσει οι γεωτρήσεις, είναι μεγάλο θέμα στην ύδρευση και στην άρδευση και τίθεται και θέμα πολιτικής προστασίας αν πάρουμε φωτιά δεν θα έχουμε νερό να σβήσουμε».

Μεγάλη είναι η πτώση της στάθμης του νερού στο φράγμα του Αποσελέμη από το 2022 μέχρι και σήμερα.

Εκτός από την Κρήτη σήμα κινδύνου εκπέμπουν η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά, καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη. Kαι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτη εκπέμπουν SOS.

Με έκτακτο κονδύλι 11.250.000 ευρώ το Υπουργείο Εσωτερικών ενισχύει τους Δήμους, με στόχο την άμεση υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

O υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης άνοιξε πρόσκληση για να γίνουν νέες γεωτρήσεις ή οι ήδη υπάρχουσες και να προχωρήσουν και μέθοδοι αφαλάτωσης νερού για να λύσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Εκτός από την κλιματική αλλαγή, την ξηρασία και την ανομβρία, το πρόβλημα επιδείνωσαν οι ασταμάτητες γεωτρήσεις αλλά και τα απαρχαιωμένα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή