Νέος ΚΟΚ: Οι αλλαγές που έρχονται - Πότε χάνεις το δίπλωμα οδήγησης

Σε ποιες περιπτώσεις θα γίνεται αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης
1'

Στον αναθεωρημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα προβλέπεται η επιστροφή των στοιχείων του οχήματος αν εκείνο αποτελεί το μοναδικό οικογενειακό αυτοκίνητο.

Το τοπίο αναφορικά με τα πρόστιμα πρόκειται να αλλάξει ριζικά, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για 2 μήνες πριν την τελική προώθησή του για ψήφιση στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων στον αναθεωρημένο ΚΟΚ ορισμένες παραβάσεις θα επιφέρουν ως ποινή την αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας των οχημάτων καθώς και την αφαίρεση του διπλώματος. Στις υπόλοιπες παραβάσεις η ποινή που προβλέπεται είναι χρηματικό πρόστιμο.

Μεταξύ των παραβάσεων στις οποίες θα αφαιρούνται μαζί με το δίπλωμα, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η έλλειψη ΚΤΕΟ, η παράνομη χρήση της ΛΕΑ και η υπερβολική ταχύτητα.

Όπως προβλέπεται στον νέο ΚΟΚ σε περίπτωση που το όχημα είναι το μοναδικό στην κατοχή μιας οικογένειας οι πινακίδες και οι άδεια κυκλοφορίας του οχήματος θα επιστρέφονται, ωστόσο ο οδηγός που παραβίασε τον ΚΟΚ θα καλείται να παραδώσει το δίπλωμά του.