Περσείδες: Αύριο (11/08) να έχετε τα μάτια σας στραμμένα στον ουρανό

Το βράδυ της Κυριακής, κορυφώνεται το «φαινόμενο των Περσείδων»
1'

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μάς προτρέπει όλους για αύριο, Κυριακή 11 Αυγούστου, να έχουμε τα μάτια στραμμένα στον ουρανό, αφού κορυφώνεται το «φαινόμενο των Περσείδων», δηλαδή η ετήσια βροχή διαττόντων αστέρων της αρχής Αυγούστου.

Όπως γράφει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, προτρέποντας να βρούμε ένα σκοτεινό σημείο, να εφοδιασθούμε με μία άνετη ξαπλώστρα ή στρώμα και να απολαύσουμε τον ουρανό να γεμίζει με «πεφταστέρια», το «φαινόμενο των Περσείδων» οφείλεται στον κομήτη 109P/Swift–Tuttle, ο οποίος πέρασε από τη Γη το 1992. Αυτός ο κομήτης άφησε υπολείμματα και σκόνη σε σημεία που τέμνονται με την τροχιά της Γης.

Κάθε Αύγουστο, η Γη μέσα από την ετήσια πορεία της γύρω από τον Ήλιο, «περνά» από την περιοχή υπολειμμάτων του κομήτη και προκύπτει η βροχή διαττόντων αστέρων καθώς αυτά μπαίνουν στην ατμόσφαιρά μας και φλέγονται. Με άλλα λόγια, δεν πέφτουν οι Περσείδες πάνω μας, αλλά εμείς πάνω σε αυτές.

Το όνομα «Περσείδες» δόθηκε από το γεγονός ότι οι διάττοντες αστέρες εμφανίζονται στο βορειοανατολικό μέρος του ουρανού κοντά στον αστερισμό του Περσέα.

Όπως γράφει και ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μάνος Σαριδάκης στο βιβλίο του «Tο Σύμπαν»: «Αν και δεν υπάρχει καμία συσχέτιση διαττόντων αστέρων και πραγματοποιούμενων ευχών, αν δείτε κανένα πεφταστέρι κάποιο βράδυ του Αυγούστου, κάντε μία ευχή. Και μετά προσπαθήστε να την υλοποιήσετε εσείς οι ίδιοι».