Κραυγή αγωνίας για τις φωτιές στην Αττική: Πρώτο θέμα στο διεθνή Τύπο η πύρινη λαίλαπα

Φωτιές στην Αττική: Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν τις δραματικές ώρες στα πύρινα μέτωπα

Κραυγή αγωνίας για τις φωτιές στην Αττική: Πρώτο θέμα στο διεθνή Τύπο η πύρινη λαίλαπα
Φωτ.: Eurokinissi
4'

Με εκτενή ρεπορτάζ και διαρκείς ανταποκρίσεις παρακολουθεί ο ξένος Τύπος τις φωτιές στην Αττική.

Η βρετανική Telegraph αναφέρεται στις εκκενώσεις οικισμών και στις διασώσεις και παρουσιάζει σχετικά βίντεο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Reuters. "Πονάει, μεγαλώσαμε σε αυτό το δάσος. Νιώθουμε μεγάλη θλίψη και θυμό", δήλωσε στο Reuters η 24χρονη κάτοικος Πεντέλης Μαρίνα Καλογεράκου έξω από το σπίτι της, το οποίο είχαν σχεδόν φτάσει οι φλόγες.

O Guardian παρέχει συνεχή ενημέρωση και εμφανίζει επιπροσθέτως ένα χάρτη με τις φωτιές στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής την τελευταία εβδομάδα.

xartis.jpg

Το Skynews δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Εκκενώθηκαν νοσοκομεία καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται κοντά στην Αθήνα. Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τις πυρκαγιές πιο συχνές στην Ελλάδα, ενώ αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η μισή χώρα βρίσκεται σε "κόκκινο συναγερμό" για περισσότερες εστίες εν μέσω των συνεχιζόμενων υψηλών θερμοκρασιών (...)

Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν γίνει συχνότερες τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια των ολοένα και πιο ζεστών και ξηρών καλοκαιριών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Πέρυσι ξέσπασαν περισσότερες από 8.000 πυρκαγιές, σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής. Από τον Μάιο, εκατοντάδες πυρκαγιές έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα, ενώ ο Ιούνιος και ο Ιούλιος υπήρξαν οι θερμότεροι μήνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα»

Στο ίδιο μήκος κύματος και το BBC, το οποίο επίσης παρέχει διαρκή ενημέρωση και επικαλείται δηλώσεις τοπικών αρχόντων της περιοχής που δοκιμάζεται, και οι οποίες κάνουν λόγο για βιβλική καταστροφή. «Όλοι οι ελαιώνες έχουν καεί», δήλωσε στο BBC ένας κάτοικος του Βαρνάβα. «Δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει», λέει, «δεν ξέρουμε αν και πότε θα τελειώσει η φωτιά».

«Όλη η περιοχή που καίγεται εδώ ήταν ελαιόδεντρα, ήταν γεωργική περιοχή», λέει ένας άλλος άνδρας που ζει κοντά. «Όλοι οι κάτοικοι εδώ έχουν ελαιώνες ή αμπέλια και όλα αυτά έχουν καεί», προσθέτει, «όλα καταστράφηκαν».

H γαλλική Le Figaro αφιερώνει αναλυτικό ρεπορτάζ στις φωτιές που μαίνονται στην Αττική και μεταξύ άλλων καταγράφει και μαρτυρίες κατοίκων: «Κάθε χρόνο είναι το ίδιο πράγμα. Πρέπει να φύγουμε από τα σπίτια μας (λόγω των πυρκαγιών). Πριν από τριάντα λεπτά, πήγαμε να δούμε το σπίτι μας και τις γάτες μας », είπε η Ευγενία στο Γαλλικό Πρακτορείο, με τη μηχανή της. Είπε ότι το χωριό της, το Μετόχι, δεν απειλείται αυτή τη στιγμή, αλλά φοβόταν τι θα μπορούσε να συμβεί.

«Στην Ελλάδα η φωτιά συνεχίζει να εξαπλώνεται και πλησιάζει την Αθήνα», γράφει η Le Monde.

Η ισπανική El Mundo αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι ελληνικές αρχές διέταξαν αυτή τη Δευτέρα να εκκενώσουν πέντε πόλεις που βρίσκονται στα περίχωρα της Αθήνας , βορειοδυτικά της ελληνικής πρωτεύουσας, καθώς η φωτιά προχωρά με ταχείς ρυθμούς προς την πόλη λόγω των ισχυρών ανέμων που σημειώνονται στην περιοχή».

Το γερμανικό δίκτυο ZDF αναφέρει επίσης: «Δασικές πυρκαγιές: Εκκενώθηκαν κλινικές και ολόκληρες πόλεις. Οι φλόγες συνεχίζουν να εξαπλώνονται: περίπου 700 υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δίνουν μάχη με τις δασικές πυρκαγιές σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας - τουλάχιστον τρία νοσοκομεία χρειάστηκε να εκκενωθούν».

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, κάνει λόγο για δεκάδες ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή