Φωτιά στην Αττική: Στην κατηγορία megafire, περισσότερα από 100.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη

Τρομάζει η εικόνα της πυρκαγιάς που «ξέσπασε» στον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής (11/08) και έλαβε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Φωτιά στην Αττική: Στην κατηγορία megafire, περισσότερα από 100.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη
INTIME.
1'

Διόνυσος, Γραμματικό, Πεντέλη, Πικέρμι, Βριλήσσια, Γέρακας και Χαλάνδρι πλήττονται από τη μέγα–πυρκαγιά που «ξέσπασε» το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα και γρήγορα επεκτάθηκε σε όλη τη βόρεια – βορειοανατολική Αττική, παρά την τιτάνια προσπάθεια εκατοντάδων πυροσβεστών και εθελοντών, από γη και αέρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από το «πύρινο μέτωπο» έχουν καεί πάνω 100.000 στρέμματα, γεγονός το οποίο κατατάσσει την πυρκαγιά στην κατηγορία της megafire.

Σε δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA φαίνονται τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00) και το μεσημέρι της σημερινής μέρας (12/08).

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από την περιοχή του Βαρνάβα προς τα νότια αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους / βορειοανατολικούς ανέμους και τη μεγάλη ξηρότητας τη βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοση της φωτιάς, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).

meteo-fotia-1.jpg
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή