Πώς ξέφυγε η φωτιά στην Αττική - Τα 5 «γιατί» του εφιάλτη

Ερωτήματα προκύπτουν για το γεγονός ότι η φωτιά στην Αττική ξέφυγε 
INTIME NEWS
1'

Τα πολύ υψηλά επίπεδα ξηρασίας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, τους ανέμους και κυρίως τις μορφολογικές συνθήκες αποτέλεσαν το εκρηκτικό κοκτέιλ που έκανε τη φωτιά στην Αττική να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Όπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, «η κατάσταση που διαδραματίζεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, κυριαρχεί και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Αμερική, καθώς υπάρχει έντονη ξηρασία, μεγάλες θερμοκρασίες, κλιματική κρίση, άνεμοι και μορφολογία εδάφους - που όλα αυτά συντελούν στο να έχουμε εκδήλωση πυρκαγιών».

Ειδικότερα, οι λόγοι που έκαναν το μέτωπο της φωτιάς σχεδόν ανεξέλεγκτο σύμφωνα με τον κ. Λέκκα είναι:

  • Τα υψηλά επίπεδα ξηρασίας λόγω της ανομβρίας που υπήρχε τον τελευταίο χρόνο σε όλη την Ελλάδα και αυτό δημιούργησε εξαιρετικά εύφλεκτες συνθήκες.
  • Οι θερμοκρασίες που βρίσκονται σε παρά πολύ υψηλά επίπεδα.
  • Οι άνεμοι οι οποίοι έχουν εμφανιστεί πρόωρα στην περιοχή του Αιγαίου και της ηπειρωτικής χώρας, καθώς τα μελτέμια έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα.
  • Οι μορφολογικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή, δηλαδή ένα πολυδαίδαλο ανάγλυφο που εμποδίζει την κατάσβεση και από την άλλη πλευρά διευκολύνει την ανάπτυξη της πυρκαγιάς.
  • Το μικροκλίμα που δημιουργείται στην περιοχή της πυρκαγιάς.