Σεισμός: Ανησυχία για τον «χορό» των Ρίχτερ στο Άγιο Όρος

Εδώ και περίπου 1,5 μήνα σημειώνονται σεισμοί της τάξης περίπου των 3 Ρίχτερ 
Rafail Georgiadis/eurokinissi (Αρχείου)
1'

Σε καθημερινότητα έχει εξελιχθεί η σεισμική δραστηριότητα στη Χαλκιδική και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Όρους, αναστατώνοντας κατοίκους και προβληματίζοντας τους σεισμολόγους.

Σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Voria, όπου φιλοξενούνται δηλώσεις σεισμολόγων πρόκειται για μια σμηνοσειρά σεισμικών δονήσεων, που δίνουν απανωτούς σεισμούς για κάποιο χρονικό διάστημα και σταματούν απότομα. Το μέγεθος των σεισμών -λίγο πάνω από τους 3 βαθμούς- δεν επιτρέπει να χαρακτηριστεί κάποιος ως κύριος σεισμός.

Ωστόσο, εκτιμάται πως έχει ενεργοποιηθεί ένα μικρό, τοπικό ρήγμα, το οποίο βρίσκεται παράλληλα με τις δυτικές ακτές του Αγίου Όρους. Και δεδομένου ότι έχει μικρό εστιακό βάθος, οι σεισμοί γίνονται αισθητοί, τόσο στο Περιβόλι της Παναγίας, όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το ρήγμα αυτό να δώσει και μεγαλύτερους μεγέθους σεισμούς, αλλά δεν είναι γνωστό, δεν είναι καταγεγραμμένο και επίσης το σημείο εκείνο δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς κατά το παρελθόν.

Οι σεισμολόγοι διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το μεγάλο, γνωστό ρήγμα του Στρατωνίου, το οποίο έδωσε τον φονικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ στις 26 Σεπτεμβρίου του 1932, ο οποίος σχεδόν ισοπέδωσε την Ιερισσό και άφησε πίσω του 83 νεκρούς, πάνω από 300 τραυματίες και 650 σπίτια κατεστραμμένα.