Δεκαπενταύγουστος: Τι τρώμε μετά τη νηστεία της Παναγίας

Μετά τη δεκαπενθήμερη νηστεία, στο γιορτινό τραπέζι κυριαρχεί συνήθως το κρέας που συμπληρώνεται με πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα, ανάλογα με τον τόπο
INTIME NEWS
1'

Η νηστεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πίστης και της λατρείας των Ορθόδοξων Χριστιανών. Το διάστημα πριν από τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είναι μια περίοδος που νηστεύουμε.

Στη νηστεία της Παναγίας νηστεύουμε από κρέας, γαλακτερά, ψάρι, λάδι, κρασί. Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου μέχρι και την 14η Αυγούστου νηστεύουμε προς τιμήν της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της μεγαλύτερης Θεομητορικής εορτής του ορθοδόξου εορτολογίου.

Τι τρώμε όμως τον Δεκαπενταύγουστο; Μετά τη δεκαπενθήμερη νηστεία, στο γιορτινό τραπέζι κυριαρχεί συνήθως το κρέας που συμπληρώνεται με πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα, ανάλογα με τον τόπο.

Ενδεικτικά, μερικά παραδοσιακά πιάτα του Δεκαπενταύγουστου είναι: η γίδα βραστή με πιλάφι, το ψητό στις κληματόβεργες στο φούρνο, το παραδοσιακό στιφάδο στην Εύβοια, η παστιτσάδα η κερκυραϊκή, το κυκλαδίτικο ρόστο.