Ευλογιά των πιθήκων - Ψαλτοπούλου: Αυξημένη θνητότητα σε σχέση με δύο χρόνια πριν

Μιλώντας για την ευλογιά των πιθήκων διευκρίνισε ότι το εμβόλιο αντιμετωπίζει το νέο στέλεχος

Ευλογιά των πιθήκων - Ψαλτοπούλου: Αυξημένη θνητότητα σε σχέση με δύο χρόνια πριν
3'

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με την ευλογιά των πιθήκων και στην Ευρώπη, καθώς η Σουηδία ανέφερε το πρώτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού της ευλογιάς εκτός Αφρικής.

Μετά την κήρυξη του ΠΟΥ ότι η επιδημία του mpox στην Αφρική αποτελεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, η Σουηδία ανέφερε το πρώτο κρούσμα μιας πιο θανατηφόρας κλάσης του ιού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η κα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ ανέφερε για την ευλογιά πιθήκων: «Αυτά που έχουμε τα δεδομένα δείχνουν αυξημένη θνητότητα σε σχέση με δύο χρόνια πριν και τώρα δεν έχουμε περιοριστικά μέτρα όπως τότε με κορωνοϊό. Άτομα που δουν ότι έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει εκδηλώσει συμπτώματα, άμεσα να έρθουν σε επαφή με το γιατρό»

Σημείωσε πάντως προσπαθώντας να είναι και καθησυχαστική ότι στις δυτικές χώρες και το 2022 δεν υπήρχε περίπτωση θανάτου, ενώ διευκρίνισε ότι το εμβόλιο αντιμετωπίζει το νέο στέλεχος.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει μια επιδημία mpox ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη. Το έκανε προηγουμένως τον Ιούλιο του 2022, που το ξέσπασμα της νόσου επηρέασε σχεδόν 100.000 ανθρώπους και σκότωσε περίπου 200 άτομα.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους μόνο η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει αναφέρει περισσότερα από 14.000 κρούσματα mpox και 524 θανάτους. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι γυναίκες και παιδιά κάτω των 15 ετών. Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 13 χώρες στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένων μερικών που δεν είχαν αναφέρει ποτέ κρούσματα mpox στο παρελθόν. Στο μεταξύ, ο ιός φαίνεται πως ξεφεύγει αφού χθες έγινε γνωστό πως επιβεβαιώθηκε στη Σουηδία το πρώτο κρούσμα εκτός Αφρικής.

Τι είναι η ευλογία των πιθήκων

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πύλη Πληροφοριών Εμβολιασμού, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής νόσος που προκαλεί συμπτώματα οξείας ιογενούς λοίμωξης (όπως: πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους) και στο δέρμα εμφανίζεται εξάνθημα με βλατίδες ή φυσαλίδες.

Το 2022, για πρώτη φορά, αναφέρθηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως σε χώρες στις οποίες η νόσος δεν ήταν κοινή. Πάνω από 20.000 κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ε.Ε. / στον ΕΟΧ κατά τη διάρκεια της επιδημικής έξαρσης το 2022. Τα κρούσματα αυτά δεν σχετίζονταν με ταξίδια σε μέρη όπου ήταν ιστορικά γνωστό ότι κυκλοφορούσε ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων.

Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από την ευλογιά των πιθήκων εμφανίζουν συχνά έναν συνδυασμό των ακόλουθων συμπτωμάτων:

  • πυρετό
  • κεφαλαλγία
  • ρίγος
  • εξάντληση
  • οίδημα των λεμφαδένων
  • οσφυαλγία και μυϊκούς πόνους
  • βλάβες των βλεννογόνων και δερματικό εξάνθημα.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή