Άνδρος: «Με χτυπά ο καταπέλτης και ακινητοποιούμαι» - Συγκλονίζει η περιγραφή της οδηγού του ΙΧ

Άνδρος: Συγκλονίζουν τα όσα περιγράφει η οδηγός του ΙΧ που έμεινε στον αέρα μεταξύ του προβλήτα και του καταπέλτη του πλοίου
4'

Στο παρά πέντε δεν θρηνήσαμε θύματα στο λιμάνι της Άνδρου, όταν αυτοκίνητο έμεινε στον αέρα μεταξύ του προβλήτα και του καταπέλτη του πλοίου που επιχειρούσε να αποπλεύσει, με την ένταση των ανέμων να είναι εκείνη την ώρα στα 8 μποφόρ.

Σε βίντεο, έχουν καταγραφεί καρέ καρέ οι σκηνές στο λιμάνι του Γαυρίου στην Άνδρο το βράδυ της Πέμπτης (15/8), με επιβάτες και μέλη του πληρώματος του πλοίου να προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το αυτοκίνητο στο λιμάνι και μετά να τρέχουν για να επιβιβαστούν στο πλοίο που αναχωρούσε.

Πλοίο της γραμμής (SAONISOS – Saos Ferries) αποπλέει από το λιμάνι με προορισμό την Κάρυστο, κατά παράβαση όλων των κανόνων, εν μέσω κακοκαιρίας, χωρίς να έχει αδειάσει ο καταπέλτης από κόσμο και με ένα αυτοκίνητο να αιωρείται.

Οδηγός ΙΧ: «Με χτυπάει ο καταπέλτης και μπλοκάρει το κιβώτιο του αυτοκινήτου»

«Ήμασταν τρία αυτοκίνητα που περίμεναν στην ούρα. Έρχεται και η σειρά μου, μου κάνουν νόημα ‘έλα’, το πλήρωμα μου δίνει οδηγίες. Προσπαθώ να ανέβω, δεν μπορώ, βάζω όπισθεν. Η μία ρόδα μου είναι στον αέρα. Με χτυπάει ο καταπέλτης και μπλοκάρει το κιβώτιο του αυτοκινήτου, παθαίνει βλάβη και ακινητοποιούμαι. Είχαν φρακάρει οι τροχοί», λέει η οδηγός του αυτοκινήτου στο MEGA.

Το πλοίο αποπλέει με τον καταπέλτη ανοιχτό.

«Επειδή το πλοίο δεν είχε δέσει καλά, έλυσε. Ευτυχώς δεν ήμουν πιασμένη στον καταπέλτη, ο οποίος σύρθηκε από κάτω μου και έφυγε το πλοίο. Φοβηθήκαμε για τη ζωή μας, πιστεύω ότι δεν έπρεπε να μας βάλουν στο πλοίο», συμπληρώνει η οδηγός.

Τα ερωτήματα πολλά για το τι πήγε λάθος και οι επιβάτες αφέθηκαν αβοήθητοι να αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους.

«Στο λιμάνι όπου βρίσκονταν και τα στελέχη του λιμενικού σώματος επικρατούσαν έντονα καιρικά φαινόμενα με πολύ δυνατές ριπές ανέμων και έντονο κυματισμό. Ωστόσο, το επίσημο δελτίο της ΕΜΥ δεν επίσυρε την απαγόρευση απόπλου του πλοίου», λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του λιμενικού σώματος, Φάνης Μπαλατσούκας.

Σύμφωνα με ειδικούς, για να αποπλεύσει το πλοίο θα έπρεπε να έχουν επιβιβαστεί όλοι οι επιβάτες και αυτό να αναχωρήσει αφού ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Θα έπρεπε επίσης να υπάρχει συνεχής επικοινωνία του αξιωματικού γέφυρας με τον αξιωματικό στον καταπέλτη.

Συνελήφθη ο πλοίαρχος

Ο πλοίαρχος του πλοίου, ο οποίος συνελήφθη όταν τελικά το καράβι έφτασε στο λιμάνι της Καρύστου μετά από μήνυση της οδηγού του αυτοκίνητου, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι: «λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αδυνατούσα να ολοκληρώσω την επιβίβαση των επιβατών και οχημάτων και έκρινα επισφαλή την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι του Γαυρίου».

«Η ενδεδειγμένη διαδικασία είναι πρώτα ανεβαίνει ο καταπέλτης, ενημερώνουν τη λιμενική αρχή, μετά λύνουν τους κάβους και μετά φεύγουν. Εδώ τι έγινε: λύνουν τους κάβους και φεύγουν με κατεβασμένο καταπέλτη και ακόμα χειρότερο που πάνω στον καταπέλτη υπάρχουν επιβάτες, αυτοκίνητο και κόσμος, δηλαδή, πάμε να κάνουμε μία εγκληματική ενέργεια», λέει ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης πληρωμάτων ιδιωτικών και επαγγελματικών θαλαμηγών, Γιώργος Βάλλης.

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, έχει δοθεί εντολή για την άμεση διερεύνηση όσων έλαβαν χώρα στο λιμάνι του Γαυρίου.

Ο πλοίαρχος, μετά τη σύλληψή του από τους λιμενικούς, οδηγείται στις εισαγγελικές Αρχές της Σύρου.

Η ανακοίνωση της εταιρίας

Για το περιστατικό, ανακοίνωση έβγαλε και η πλοιοκτήτρια εταιρία.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι κατόπιν της Εισαγγελικής εντολής για τη σύλληψη του πλοιάρχου και την υποχρεωτική απόλυσή του, το πλοίο δε δύναται να συνεχίσει την εκτέλεση των δρομολογίων του. Οι επιβάτες που έχουν εισιτήρια παρακαλούνται να απευθυνθούν στα πρακτορεία έκδοσης ή/και στα κατά τόπους κεντρικά πρακτορεία για την εξαργύρωσή τους».

Είχε συλληφθεί ο Α’ μηχανικός για δολιοφθορά

Σημειώνεται ότι στο ίδιο πλοίο, πριν από έξι περίπου ημέρες, αναστάτωση προκλήθηκε μετά από μηχανική βλάβη.

Μετά από υπόδειξη του πλοιάρχου, στο πλοίο, το οποίο ακινητοποιήθηκε στο λιμάνι της Τήνου, επιβιβάστηκαν λιμενικοί οι οποίοι συνέλαβαν για πρόκληση δολιοφθοράς τον Α’ μηχανικό.

Σχετικές ειδήσεις