Φωτιά στην Αττική: Τα ψυχολογικά προβλήματα που βιώνουν οι πυρόπληκτοι μετά τις καταστροφές

Το «ψυχολογικό» αποτύπωμα που αφήνουν οι πυρκαγιές στους ανθρώπους

Φωτιά στην Αττική: Τα ψυχολογικά προβλήματα που βιώνουν οι πυρόπληκτοι μετά τις καταστροφές
AP Photo
1'

Εκτός από τις περιβαλλοντολογικές, σημαντικές είναι και οι ψυχολογικές επιπτώσεις που προκαλούν οι πυρκαγιές σε ενήλικους και παιδιά.

Οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για διαταραχές διάθεσης, άγχος, ανασφάλεια και φόβο, μεταξύ άλλων.

Μιλώντας στην κάμερα του Ant1, η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου αναφέρει πως «ο ήχος της φωτιάς, η μυρωδιά του καμένου, οι εικόνες της φωτιάς και της καταστροφής, σαφώς δημιουργούν άγχος, φόβο και ανασφάλεια στα παιδιά. Είναι λογικό και αναμενόμενο, όμως ο τρόπος που θα εισπράξει το παιδί και τι συμπτώματα θα παρουσιάσει, θα εξαρτηθεί από το πώς θα το διαχειριστούν οι γονείς του».

Η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου είπε πως «συναντούμε περιπτώσεις ανθρώπων, που στην ανάγκη τους να αντισταθούν στον φόβο του ανυπέρβλητου επιστρατεύουν τη μαγική σκέψη του παιδιού. Και τι κάνουν; Μένουν στο σπίτι τους για να σβήσουν τη φωτιά. Με τι; Με ένα λάστιχο; Τη φωτιά; Πώς θα γίνει αυτό; Δεν γίνεται να σβήσεις τη φωτιά με ένα λάστιχο, όμως έχουν την αίσθηση και την ελπίδα ότι αυτό μπορεί να γίνει. Αυτός λοιπόν είναι ο τρόπος που λειτουργεί ο ψυχισμός ως άμυνα απέναντι σε έναν κατακλυσμιαίο φόβο που τον απειλεί. Όποτε σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει υποστηρικτικό πλαίσιο. Να υπάρχει κάποιος που θα τον πάρει σηκωτό ακόμα. Και μετά, όλα αυτά χρειάζονται μεγάλη επεξεργασία».

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για να ξεπεραστούν αυτές οι εικόνες, χρειάζεται χρόνο και υπομονή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή