Κακοκαιρία: Έρχεται σαρωτικό δεύτερο κύμα - Φόβος μετεωρόλογου για «εκρηκτικές» καταστάσεις

Κακοκαιρία: Καταστράφηκε ολοσχερώς η παραγωγή πεπονιών σε περιοχή της Κοζάνης - Σήμα κινδύνου για τις επόμενες ώρες από τον Γιώργο Τσατραφύλλια 
3'

Με κομμένη την ανάσα αναμένουν πολλές περιοχές της χώρας το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, καθώς πολύ ανησυχητικά είναι τα μετεωρολογικά μοντέλα και οι παρατηρήσεις από το δορυφόρο.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η αυτοτελής Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καλώντας τις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η Κέρκυρα έχει τεθεί σε επιφυλακή, ενώ προβλήματα με την κακοκαιρία υπάρχουν και στο νησί των Οθωνών το οποίο έχει μείνει χωρίς ρεύμα.

Όπως αναφέρει το corfupress.com, σύμφωνα με όσα είπε η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου το απόγευμα στην εκπομπή Update, οι δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ένα πολύ ανησυχητικό μέτωπο το οποίο κατευθύνεται στο βόρειο Ιόνιο και το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει εκρηκτικές καταστάσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας και ξεπερνούν τους 29 με 30 βαθμούς…

Οι τελευταίες εκτιμήσεις φαίνεται πως θα επιβεβαιώσουν της προβλέψεις των προηγούμενων ημερών που έκαναν λόγο για ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας το απόγευμα προς βράδυ της σημερινής ημέρας (Δευτέρας).

Οι αρχές πολιτικής προστασίας απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο καθώς επίσης και να αποφεύγουν το μπάνιο στη θάλασσα και την παραμονή στις παραλίες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα 112 στους κατοίκους του νησιού, καλώντας τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν το νησί έως το πρωί της Τρίτης.

Έντονη ήταν η κεραυνική δραστηριότητα.

Ο νέος χάρτης του meteo με τους κεραυνούς

Επίσης σύμφωνα με την ΕΡΤ, το απόγευμα της Κυριακής άνοιξαν οι ουρανοί στο Μικρόβαλτο Σερβίων στην Κοζάνη. Η έντονη χαλαζόπτωση κατέστρεψε πλήρως την παραγωγή στα χωράφια. «Ούτε μισό κιλό από 40 τόνους πεπόνια δεν μπορεί να πωληθεί», εξηγεί ο αγρότης Στέφανος Παντούδης. Όπως λέει η καταστροφή είναι ολοκληρωτική στον κάμπο στο Καλονέρι Κοζάνης. «Μέσα σε μισή ώρα χάθηκαν όλα». Οπωροκηπευτικά, καπνά, όλες οι καλλιέργειες που αποτελούν την βασική και μόνη πηγή εισοδήματος των αγροτών υπέστησαν ισοπεδωτικό πλήγμα.

Το δε τραγικότερο είναι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι η καταιγίδα πέρασε χωρίς να αφήσει πίσω την ωφέλιμη ποσότητα νερού για τις περιόδους ξηρασίας. Ο Χρήστος Παραλής, αντιδήμαρχος αγροτικού τομέα στον δήμο Βοΐου, αναφέρει ότι κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν αποφανθεί πως η ζημιές είναι τεράστιες και αναμένεται πλέον ο καθορισμός του ύψους των αποζημιώσεων.

Σήμα κινδύνου από τον Γιώργο Τσατραφύλλια

Σχεδόν 18.000 κεραυνοί κατεγράφησαν τις τελευταίες ώρες στην δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια, με την κακοκαιρία να δείχνει τα «δόντια» της στην βορειοδυτική Ελλάδα.

Τις επόμενες ώρες ισχυροί κεραυνοί, έντονες βροχές και τοπικές χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν τις περιοχές της κεντρικής και δυτικής Θεσσαλίας, την Πιερία, την Χαλκιδική και την Καβάλα.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και την Τρίτη με τα έντονα φαινόμενα να σημειώνονται κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και την Πελοπόννησο, ενώ πιθανές μπόρες αναμένονται και στα ορεινά της ΑΘήνας.

Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Τσατραφύλλιας θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 33-34 βαθμούς Κελσίου.

Καταλήγοντας, ο μετεωρολόγος του Alpha ανέφερε, ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη επιστρέφουμε ξανά στο καλοκαίρι, με τον υδράργυρο να φτάνει ξανά τους 37-78 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικές ειδήσεις