Πανσέληνος Αυγούστου – Μάγεψε το νυχτερινό ουρανό το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Την εμφάνιση του έκανε στον ουρανό το βράδυ της Δευτέρας η πανσέληνος του Αυγούστου η αλλιώς... το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου».

Πανσέληνος Αυγούστου – Μάγεψε το νυχτερινό ουρανό το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»
INTIME NEWS
1'

Η πανσέληνος του Αυγούστου, γνωστή και ως το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» φώτισε το νυχτερινό ουρανό τη Δευτέρα 19 Αυγούστου. Αυτή, ήταν η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές «υπερ-πανσελήνους» που θα ακολουθήσουν.

Ο όρος «Υπερπανσέληνος» ή «Σούπερ Πανσέληνος» διατυπώθηκε πρώτη φορά από έναν αστρολόγο, τον Ρίτσαρντ Νόλε, ο οποίος το 1979 υποστήριξε πως σε αυτή τη φάση της η σελήνη βρίσκεται κατά 90% πιο κοντά στη γη.

Η πανσέληνος του Οξύρρυγχου

Η χθεσινή πανσέληνος ονομάστηκε και «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» προς τιμήν των αυτόχθονων ινδιάνων της Αμερικής. Πήρε το όνομά της από το ψάρι, που καλλιεργείται πια σε ιχθυοκαλλιέργειες και στην Ελλάδα, τον γνωστό οξύρρυγχο, από τον οποίο βγαίνει το χαβιάρι.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν πολύ εύκολο με την υπερπανσέληνο να αλιευτεί το ψάρι, που βρισκόταν στις μεγάλες λίμνες της Βόρειας Αμερικής και κυρίως στη λίμνη Τσάπλεν. Ο οξύρρυγχος αποτελούσε βασικό κομμάτι της διατροφής των Ινδιάνων της βόρειας Αμερικής.

Στη χθεσινή αυγουστιάτικη υπερπανσέληνο, το φεγγάρι εμφανίστηκε έως 14% μεγαλύτερο αλλά και κατά 30% φωτεινότερο λόγω της κοντινής απόστασης με τη γη.

Η συγκεκριμένη υπερπανσέληνος ήταν η πρώτη που σημειώθηκε φέτος αλλά αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή