Γάμος στην Κρήτη: Χορός εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο στους 2.500 γάμους, ντόπιων και ξένων
Γάμος αλά Κρητικά; Παρότι η πανδημία φρέναρε τους γάμους με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν μετά το πέρας της ημερομηνίες τα ζευγάρια, το νησί έχει καταφέρει να μπει στον χάρτη του γαμήλιου τουρισμού, εδώ και μερικά χρόνια.
Ο γάμος αλά ελληνικά στην 3η του έκδοση δείχνει έναν γάμο ανάμεσα σε έναν Κρητικό και μία κοπέλα από τη Μέση Ανατολή, όμως διαφέρει σημαντικά από την πραγματικότητα. Είναι αλήθεια όμως πως οι Κινέζοι πρωτοτύπησαν με τους «τριανταφυλλένιους γάμους», καθώς ζευγάρια έρχονται μαζικά για να παντρευτούν στην Ελλάδα.
Οι ντόπιοι γάμοι στο νησί εξακολουθούν να έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού καλεσμένοι δεν είναι μόνο γνωστοί και φίλοι του γαμπρού και της νύφης αλλά χωριά ολόκληρα ή και φίλοι – φίλων, που συμμετέχουν στη διαδικασία.
Στην Κρήτη οι περισσότεροι γάμοι, όπως και σε πολλές περιοχές της χώρας, γίνονται το καλοκαίρι. Εικόνες από άλλες εποχές θα ζήσει αν κάποιος επισκεφθεί αυτόν τον καιρό τα ψηλά χωριά του νομού Ρεθύμνου και ιδίως τα Ανώγεια εφόσον στεφανώνεται ζευγάρι με το γλέντι να κρατά καλά ως το πρωί.
Η κρητική φιλοξενία και οι γάμοι στο νησί
Κάθε χρόνο τελούνται στη μεγαλόνησο, σύμφωνα με το neakriti.gr περίπου 2.500 γάμοι, θρησκευτικοί και πολιτικοί. Στα έξοδα του γάμου δεν περιλαμβάνονται φυσικά τα καλέσματα από άλλες περιοχές, που συχνά τα καλύπτει το ζευγάρι τα έξοδα του ξενοδοχείου ή ακόμη και της μετακίνησης των καλεσμένων. Κατά περίπτωση υπάρχουν έξοδα π.χ. για τα μαντίλια που δίνονται ως δώρα ή για τα παραδοσιακά γλυκίσματα.
Έτσι, αν σε άλλες περιοχές τα κέντρα χωρούν 100, 200, 300 άτομα οι γάμοι στην Κρήτη είναι «πλούσιοι» και μπορεί να χωρούν τα κέντρα ακόμη και 1.500 και 2.000 έως 2.500 άτομα. Τα έξοδα συνήθως γίνονται ακόμη και σήμερα από τους γονείς του γαμπρού και της νύφης, κι οι μελλόνυμφοι συνήθως συνεισφέρουν. Μικρότεροι είναι οι γάμοι, όταν ο ένας από τους δυο δεν είναι από το νησί.
Στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, που δημοσιοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2023 δείχνουν πως οι γάμοι στη χώρα ανήλθαν σε 43.355 (21.381 θρησκευτικοί και 21.974 πολιτικοί). Υπήρξε δηλαδή αύξηση κατά 6,4% σε σχέση με το 2021, κατά το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί 40.759 (18.487 θρησκευτικοί και 22.272 πολιτικοί).
Σε ό, τι αφορά στους γάμους το 60% αφορούν ντόπιους κατοίκους, ενώ το υπόλοιπο 40% αφορά ζευγάρια από το εξωτερικό. Βεβαίως ας μην ξεχνάμε πως πολλές φορές τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί να γίνεται ο πολιτικός γάμος και ν’ ακολουθεί ο θρησκευτικός συχνά μαζί με βάφτιση των παιδιών.
Το μέσο κόστος ενός γάμου στην Κρήτη, αποτελούμενο από 400-500 καλεσμένους έχει ως εξής:
- Ενοικίαση χώρου και διακόσμηση: 5.000-10.000 ευρώ.
- Φαγητό και ποτά: 8.000-15.000 ευρώ.
- Μουσική και ψυχαγωγία: 2.000-5.000 ευρώ.
- Φωτογραφία και βίντεο: 2.000-4.000 ευρώ.
- Νυφικά και κοστούμια: 1.500-3.000 ευρώ.
- Λουλούδια και διακοσμητικά: 1.000-2.000 ευρώ.
Η διοργάνωση γάμων στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία, αποφέρει συνολικά ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
- Χώροι εκδηλώσεων και ξενοδοχεία: 20 εκατομμύρια ευρώ.
- Εστίαση και catering: 15 εκατομμύρια ευρώ.
- Φωτογραφία και βιντεοσκόπηση: 5 εκατομμύρια ευρώ.
- Μουσική και ψυχαγωγία: 4 εκατομμύρια ευρώ.
- Λουλούδια και διακοσμητικά: 3 εκατομμύρια ευρώ.
- Νυφικά και μόδα: 2 εκατομμύρια ευρώ.
- Μεταφορές και τουρισμός: 1 εκατομμύριο ευρώ.
Η οργάνωση γάμου στην Κρήτη απαιτεί έναν χρόνο προετοιμασίας
Η βιομηχανία γάμου είναι ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης για την Κρήτη, καθιστώντας το νησί όχι μόνο ένα ιδανικό γαμήλιο προορισμό αλλά και έναν πυλώνα οικονομικής ευημερίας.
Για τους ξένους, η Κρήτη έχει ειδικά προγράμματα για οικολογικούς γάμους, γάμους περιπέτειας κ.ά. με πεζοπορία στα φαράγγια και υποβρύχια μυστήρια.
Η οργάνωση ενός γάμου στην Κρήτη ξεκινά τουλάχιστον έναν χρόνο πριν εφόσον κάποιος θέλει να παντρευτεί στο νησί, ιδίως αν οι καλεσμένοι είναι πολλοί ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες και στις εκκλησίες και τα κέντρα αλλά για να μπορούν ν' ανταποκριθούν και τα μουσικά συγκροτήματα.