Σπάνια Καινή Διαθήκη από το 1565 ανακαλύφθηκε σε αποθήκη στην Ελασσόνα

Σύμφωνα με δηλώσεις του Θανάση Παιδή, στην ΕΡΤ Λάρισας πρόκειται για μια «Καινή Διαθήκη» του 1565 που έχει συγγράψει ένας μαθητής του Καλβίνου, ο Τεοντόρο Μπεζά
1'

Ένας θησαυρός κρυβόταν σε μια παλιά αποθήκη στην Ελασσόνα, η εκκαθάριση της οποίας οδήγησε στην ανακάλυψή του.

Συγκεκριμένα, στην αποθήκη βρέθηκε ένα βιβλίο περίπου 500 ετών, το οποίο είχε εκδοθεί στη Γενεύη και -άγνωστο πώς- κατέληξε στην περιοχή της Λάρισας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ενδιαφέρον που έδειξε ο Θανάσης Παιδής όταν πρωτοαντίκρυσε το βιβλίο, οδήγησε στην εξακρίβωση της ταυτότητας του και της σπουδαιότητας του. Όπως ανέφερε ο ίδιος πρόκειται για μια «Καινή Διαθήκη» του 1565 που έχει συγγράψει ένας μαθητής του Καλβίνου, ο Τεοντόρο Μπεζά.

Ο Θανάσης Παιδής απευθύνθηκε στον συνεργάτη του βραβευμένου Γάλλου αρχαιολόγου και επιγραφολόγου με τεράστια εμπειρία στην ιστορία της Θεσσαλίας Μπρούνο Ελί, βυζαντινολόγο, Ε. Μπρουσόν, ο οποίος μετά από την σχετική έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είχε εκδοθεί στη Γενεύη το 1565. Πρόκειται για μια ανάλυση της Καινής Διαθήκης σε τρεις γλώσσες, στα Ελληνικά, τα Λατινικά και τα Γαλλικά.

Ο ίδιος έχει επικοινωνήσει και με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Στ. Σδρόλια προκειμένου να υπάρξει η σχετική μέριμνα για τη συντήρηση του βιβλίου και την κατάλληλη αξιοποίηση του.