Τραγωδία στη Χαλκιδική: Έγγραφο-φωτιά για το «λούνα παρκ του θανάτου» - Δεν το δέχτηκαν στη Κοζάνη

Όχι απλά ήταν ακατάλληλο αλλά δεν το δέχονταν και σε πόλεις!
8'

Στην αποκάλυψη ότι ο 58χρονος επιχειρηματίας του μοιραίου λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής αποκλείστηκε από πλειοδοσία δημοτικού πανηγυριού στην Κοζάνη, επειδή τα μηχανήματά του δεν ήταν πιστοποιημένα, κάνει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Ο θάνατος του άτυχου 19χρονου Γιάννη Καμπαϊλή – Καμπανταΐδη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο το βράδυ της Δευτέρας όταν ξεκόλλησε η περιστρεφόμενη καρέκλα του λούνα παρκ, στην οποία καθόταν μαζί με τον 16χρονο αδελφό του, έχει σοκάρει όχι μόνο την τοπική κοινότητα της Κασσάνδρας, που ακόμα θρηνεί τον πνιγμό ενός 8χρονου κοριτσιού σε κατασκήνωση, αλλά το πανελλήνιο.

Μετά τις δραματικές εξελίξεις, ο δήμος Κασσάνδρας έβαλε λουκέτο στο λούνα παρκ, με τη δήμαρχο να πετά το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Ανάπτυξης. Χθες συνελήφθη ο 58χρονος επιχειρηματίας, ενώ παραδόθηκε στις Αρχές και ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού, ο οποίος μετά το τραγικό συμβάν είχε σπεύσει να εξαφανιστεί.

Διαφορετικά όμως εξελίχθηκαν τα πράγματα στην περίπτωση της Κοζάνης. Στις 29 Ιουλίου 2024 συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του δήμου Κοζάνης και εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή στο πανηγύρι «Νιάμερος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1 Οκτωβρίου λίγο έξω από την πόλη. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό δύο ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να στήσουν λούνα παρκ.

Η μία διαγωνιζόμενη συμμετείχε εξουσιοδοτώντας τον 58χρονο επιχειρηματία του μοιραίου λούνα παρκ που λειτουργούσε στο Πευκοχώρι. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια», η συμμετοχή τους ακυρώθηκε διότι «δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει». Κοντολογίς, ο 58χρονος δεν είχε τα σχετικά έγγραφα για να μπορεί να λειτουργήσει λούνα παρκ. Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο δεύτερος διαγωνιζόμενος αποκλείστηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο (!), με αποτέλεσμα ο δήμος Κοζάνης να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη της προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας.

Από ό,τι φαίνεται, ο δήμος Κοζάνης έθεσε υψηλά στάνταρ για το πανηγύρι του και κατάφερε να αποκλείσει δύο συμμετοχές που δεν τηρούσαν τα κριτήρια και δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Ομως, από ό,τι φάνηκε, η περίπτωση του τραγικού δυστυχήματος στο Πευκοχώρι είναι εντελώς ξεχωριστή, με τη δημοτική αρχή Κασσάνδρας να υποστηρίζει ότι οι ευθύνες βαραίνουν το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Το λούνα παρκ λειτουργεί τα τελευταία 20 χρόνια σε ιδιόκτητο χώρο στο Πευκοχώρι. Εως και εγώ πήγαινα τα παιδιά μου εκεί για διασκέδαση. Μέχρι πέρσι, ο επιχειρηματίας αναρτούσε κανονικά στην πύλη notifybusiness τη γνωστοποίηση ότι πέρασε από έλεγχο συνεργατών του υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως καταλαβαίνετε, ως δήμος δεν έχουμε το εξειδικευμένο προσωπικό για να ελέγξουμε τέτοιου είδους μηχανήματα. Το υπουργείο είναι αρμόδιο για την πιστοποίηση των μηχανημάτων και της επιχείρησης», δήλωσε στον «Ε.Τ.», η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

Το υπουργείο «σήκωσε το γάντι» και πέρασε στην αντεπίθεση ισχυριζόμενο ότι «σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 442/2016, μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ είναι ο δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δήμος Κασσάνδρας. Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του δήμου Κασσάνδρας».

Η ενημέρωση από την Αστυνομία

Το μπαλάκι των ευθυνών άρχισε –κατόπιν εορτής- να πηγαινοέρχεται μεταξύ δήμου και υπουργείου. Πάντως, σύμφωνα με την κ. Χαλκιά, τα στελέχη του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος είχαν ενημερώσει τη δημοτική αρχή ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν έχει αναρτήσει φέτος στο notifybusiness τη γνωστοποίηση του ελέγχου από το ΥΠΑΝ, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να κινήσει τις διαδικασίες επιβολής προστίμου.

«Αυτό ορίζει ο νόμος. Πρώτα επιβάλλεται πρόστιμο, στη συνέχεια εξετάζεται αν έχει συμμορφωθεί με το νόμο και αν εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα, τότε ο δήμος σφραγίζει την επιχείρηση», υπογράμμισε. Πάντως, τα άλλα δύο λούνα παρκ που λειτουργούν στα όρια του δήμου Κασσάνδρας φέρονται να έχουν τηρήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να λειτουργούν νόμιμα.

Ο χειριστής μετακίνησε τον Γιάννη στη θέση θανάτου - Είχε κάτσει αλλού

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, όπου ο 19χρονος Γιάννης έχασε τη ζωή του το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο Γιάννης και ο αδερφός του είχαν κάτσει σε άλλη θέση αρχικά, ωστόσο ο χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού τους μετακίνησε στην μοιραία θέση, η οποία ξεκόλλησε με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου.

Αυτό που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι για ποιο λόγο ο χειριστής αποφάσισε να αλλάξει θέση στα παιδιά και αν υπήρχαν και άλλες ελαττωματικές θέσεις.

«Από τύχη δεν πάθαμε κάτι»

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά πολύ περισσότερα ήταν τα παράπονα όσων βρέθηκαν κατά καιρούς στο λούνα παρκ του τραγικού δυστυχήματος στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Από ένα μέχρι και πέντε χρόνια πριν το δυστύχημα, επισκέπτες σχολίαζαν αρνητικά την επιχείρηση προειδοποιώντας για κινδύνους.

Μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που «έδωσαν» ένα αστέρι στην βαθμολόγηση του Google.

Ακολουθούν μερικές από τις κριτικές:

Το αλαλούμ των ευθυνών

Την πλέον αλγεινή εντύπωση στην υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος στο λούνα παρκ προκαλεί η αλληλομετάθεση ευθυνών.

Σύμφωνα με το Star πειθαρχική έρευνα ξεκίνησε για την δήμαρχο Κασσάνδρας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία ζητάει όλα τα έγγραφα για τις πιστοποιήσεις του λούνα παρκ.

Σύμφωνα με το MEGA στα δικαστήρια Πολυγύρου οδηγήθηκαν χθες ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και ο χειριστής του μοιραίου μηχανήματος που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο.
Ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική, παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς το μεσημέρι της Τρίτης 20/08. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, είχε τραπεί σε φυγή αμέσως μετά το περιστατικό.

Για το περιστατικό συνελήφθη και ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Οι δυο τους οδηγήθηκαν τη συνέχεια στον εισαγγελέα.

Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση και στη συνέχεια αφέθηκαν και οι δύο ελεύθεροι. Η εισαγγελέας σύμφωνα με την ΕΡΤ, έκρινε ότι είναι ελλιπής ο φάκελος, με τον οποίο παραπέμφθηκαν και γι αυτό θεωρεί ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προκαταρκτική εξέταση.

Ο 58χρονος ιδιοκτήτης υποστήριξε πως είναι επαγγελματίας εδώ και 20 χρόνια, πως στα παιχνίδια του λούνα παρκ γίνεται τακτικά συντήρηση και πως στα δεν έχει ξανασυμβεί κάποιο αντίστοιχο δυστύχημα.

Νέες αποκαλύψεις από τη δήμαρχο - «Η επιχείρηση λειτουργούσε παράνομα»

Η δήμαρχος Κασσάνδρας μιλώντας στο Mega εξέφρασε αρχικά τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του άτυχου νεαρού λέγοντας πως και η ίδια είναι γονιός και καταλαβαίνει τον πόνο της απώλειας ενός παιδιού.

Αναφορικά με τις άδειες η δήμαρχος δήλωσε: «Δεν έχουμε δημοτική αστυνομία. Φέτος μας ενέκριναν 11 αστυνομικούς οι οποίοι ακόμη δεν έχουν έρθει. Ο Δήμος Κασσάνδρας δεν έχει ελεγκτικό μηχανισμό. Η συγκεκριμένη επιχείρηση λειτουργεί για 1,5 μήνα το καλοκαίρι και μέχρι πέρυσι έπαιρνε κανονικά τις άδειές του. Ο φάκελός του δεν ήταν ελλιπής, δεν κατέθεσε τίποτα. Δεν πήρε άδεια λειτουργίας. Ο νόμος δυστυχώς δεν δίνει το δικαίωμα στο δήμο να κλείσει μία επιχείρηση που δεν κάνει γνωστοποίηση».

Συνεχίζοντας σχετικά με τη δικαιοδοσία που έχει ο δήμος είπε: «Από τη στιγμή που μια επιχείρηση κάνει ανάρτηση στη πλατφόρμα θεωρείται πως έχει άδεια. Όταν ο δήμος δει την ανάρτηση πάει να την ελέγξει. Στην πλατφόρμα ωστόσο η επιχείρηση δεν έκανε ποτέ γνωστοποίηση. Άνοιξε εντελώς παράνομα. H αστυνομία μας ενημέρωσε στα μέσα Ιουλίου ότι η επιχείρηση δεν έκανε γνωστοποίηση. Τότε ξεκινήσαμε τη διαδικασία να επιβάλλουμε χρηματικό πρόστιμο».

«Εμείς δεν είχαμε δικαίωμα να το κλείσουμε, μόνο πρόστιμο μπορούσαμε να βάλουμε. Ο μόνος λόγος να μπει ο δήμος και να σφραγίσει είναι να γίνει ένα τραγικό γεγονός ή να με ενημερώσει η αρμόδια υπηρεσία ότι αυτό είναι επικίνδυνο. Όταν έγινε το ατύχημα και μπορούσα να το κλείσω πήγα η ίδια και το έκλεισα», είπε κλείνοντας η κυρία Χαλκιά.

Σχετικές ειδήσεις