«Πνίγηκαν» στα σκουπιδια τα χωριά της Μάνης - Εικόνες ντροπής

Σοβαρή καταγγελία από πολίτη για την τραγική κατάσταση με τα σκουπίδια στα χωριά της Μάνης
3'

Εικόνες ντροπής έρχονται στο φως από τα χωριά της Μάνης, αφού βουνά από σκουπίδια είναι μαζεμένα στην άκρη των δρόμων και προκαλούν αποτροπιασμό για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση σε καθημερινή βάση.

Τρωκτικά και άλλα ζώα μαζεύονται στους κάδους και γύρω από αυτούς και τρώνε από τα σκουπίδια με τη δυσοσμία να είναι ανυπόφορη και τη μόλυνση ακόμα μεγαλύτερη στην περιοχή.

Σύμφωνα με καταγγελία του Βασίλη Γκιτάκου στην ιστοσελίδα Αυτοδιοίκηση: «Αυτή την εικόνα αποστροφής, αντικρίζουν οι επισκέπτες στα χωριά του Δήμου Ανατολικής Μάνης, αλλά πρωτίστως με αυτή την πραγματικότητα ζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση οι μόνιμοι κάτοικοι. Οι φωτογραφίες, που είναι από το Δημοτικό Διαμέρισμα Έξω Νυμφίου, ωστόσο το ίδιο επικρατεί σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, αποτυπώνουν την κατάσταση αλλά όχι τη δυσοσμία που επικρατεί στην περιοχή και τα τρωκτικά που κυριολεκτικά κάνουν πάρτι».

Ο κ. Γκιτάκος, δημότης ανατολικής Μάνης, συμπληρώνει ότι «Η τριτοκοσμική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Ανατολικής Μάνης που αποφάσισε να αποσύρει τους κάδους απορριμμάτων από τους συνοικισμούς και να τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία Δημοτικών Διαμερισμάτων (και όχι σε όλα) πολλούς κάδους μαζί. Δεν λείπουν μάλιστα και οι περιπτώσεις όπου οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τα απορρίμματα τους σε κάδους διπλανών χωριών!

Η Δημοτική Αρχή Ανατολικής Μάνης, που στηρίζει την κυβέρνηση και εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική της, όπως και τις οδηγίες της ΕΕ, θεωρεί κόστος - χωρίς όφελος - την προστασία της υγείας του λαού. Έτσι αντί να διεκδικήσει από το κράτος και την κυβέρνηση τους πετσοκομμένους πόρους της τοπικής διοίκησης, κόβει δρομολόγια απορριμματοφόρων με αποτέλεσμα να βρωμίζουν τα χωριά της Μάνης.

Ακολουθώντας παράλληλα την πάγια τακτική της πλειοψηφίας των δημάρχων, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης προετοιμάζει και το έδαφος για τον ιδιώτη. Απαξιώνει και υποβαθμίζει την υπηρεσία καθαριότητας με την έλλειψη προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού για να παρουσιάσει ως «σωτήρα» τον εργολάβο που θα αναλάβει την υπηρεσία και θα «σώσει» την κατάσταση. «Φροντίζοντας» μάλιστα για το μεγαλύτερο κέρδος του εργολάβου προχώρησε στη μείωση δρομολογίων και στην συγκεντροποίηση των κάδων απορριμμάτων, για ευνόητους λόγους.

Εκτός της βρώμας και της δυσωδίας που είναι επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, η κατάσταση με τα υπερσυσσωρευμένα απορρίμματα αποτελεί και μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Η πυροπροστασία του Δήμου Ανατολικής Μάνης είναι μηδενική καθώς ούτε τα ξερόχορτα από τους δρόμους δεν καθάρισε η Δημοτική Αρχή, αλλά όπως και η κυβέρνηση θα έχει «εύκολο» το χιλιοειπωμένο αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» και του «στρατηγού άνεμου» ή όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός "από κάθε μεγάλη πυρκαγιά, μαθαίνουμε…"».