«Παγίδα θανάτου» το λούνα παρκ στη Χαλκιδική: Ποιοι έκαναν τα «στραβά μάτια» στα χαλασμένα παιχνίδια
Συγκλονιστικά είναι τα όσα αποκαλύπτονται για το μοιραίο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ένας 19χρονος, μπροστά στα μάτια της μητέρας και του αδερφού του, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα.
Όπως διαπιστώνεται από ρεπορτάζ, το εν λόγω λούνα παρκ ήταν μια κινητή παγίδα θανάτου, καθώς δεν είχε γνωστοποιήσει τη λειτουργία του, τα παιχνίδια του ήταν χαλασμένα και μη συντηρημένα, ενώ χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού ήταν ένας νεαρός 21 ετών, με βαρύ ποινικό παρελθόν.
Έλεγχος «μαϊμού»
Σοκαριστικό είναι ότι τεχνικός που είχε την ευθύνη του ελέγχου στο λούνα παρκ, την ημέρα της τραγωδίας, απλά υπέγραψε στη σχετική έκθεση καταλληλότητας χωρίς να προβεί σε καμία ενέργεια.
Το Αστυνομικό Τμήμα της Κασσανδρείας είχε ενημερώσει με έγγραφό από τις 9 Ιουλίου τον δήμο, ότι το λούνα παρκ δεν είχε γνωστοποιήσει τη λειτουργία του, μετά από έλεγχο στις 7 του ίδιου μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κοζάνη, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε αποκλειστεί από διαγωνισμό για λούνα παρκ, καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα. Στις 29 Ιουλίου 2024 συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του δήμου Κοζάνης και εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή στο πανηγύρι «Νιάμερος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1 Οκτωβρίου λίγο έξω από την πόλη. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό δύο ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να στήσουν λούνα παρκ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια», η συμμετοχή τους ακυρώθηκε διότι «δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει» και έγινε επαναπροκήρυξη της προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας.
Η κατασκευάστρια εταιρία είχε προειδοποιήσει για τη συντήρηση των μηχανημάτων, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανθρώπινη ζωή. Μάλιστα σε έγγραφό της τον Απρίλιο του 2017 σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για ρωγμές στην κύρια δομή της μεταλλικής κατασκευής που συγκρατεί τα οχήματα. Ενδεικτικό είναι πως ο χρόνος λειτουργίας του μηχανήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 35.000 ώρες, δηλαδή περίπου 4 χρόνια. Στη Χαλκιδική μετρούσε πολλές δεκαετίες.
Αίσθηση προκαλούν κι όλα όσα αποκαλύπτονται για τον 21χρονο χειριστή του μοιραίου παιχνιδιού, ο οποίος αμέσως μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου, εξαφανίστηκε και παραδόθηκε αργότερα.
Ο νεαρός φέρεται να έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, αλλά και κλοπές αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 21χρονος ζούσε στο Κιλκίς και πήγε στη Χαλκιδική για να ξεφύγει από ανθρώπους που τον κυνηγούσαν, ενώ μετράει συνολικά 6 προσαγωγές.