Τήλος: Δεν είναι δυνατόν ένα βρέφος να επιβιώσει μόνο με γάλα με θαλασσινό νερό - Τι λέει παιδίατρος
Ασφαλής είναι πλέον ο μικρός... Ιωνάς, το βρέφος προσφύγων γονέων το οποίο διασώθηκε στις 18.08 στη Λέρο, έπειτα από έγκαιρη κινητοποίηση από στελέχη της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και ντόπιους εθελοντές, αφού επί 50 ημέρες επιβίωσε σε βουνό του νησιού τρεφόμενο με βρεφικό γάλα φτιαγμένο με θαλασσινό νερό.
Η ιστορία του συγκλόνισε το πανελλήνιο, παράλληλα όμως γέννησε και πολλά ερωτήματα γύρω από τον τρόπο σίτισης του παιδιού. Το βρέφος τρεφόταν με βρεφικό γάλα το οποίο η μητέρα του έφτιαχνε με θαλασσινό νερό, όπως γνωστοποίησε η δήμαρχος του νησιού Μαρία Κάμμα. Με ανάρτησή του στο Facebook, ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας δίνει διευκρινίσεις σχετικά με το ευαίσθητο αυτό θέμα. Ο ειδικός αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Με ρωτάτε πολλοί: Είναι δυνατόν ένα μωρό να πίνει 3 μέρες γάλα φτιαγμένο από θαλασσινό νερό και να ζει; Η απάντηση είναι ΌΧΙ. Ένα μωρό 50 ημερών -ας υποθέσουμε ότι είναι γύρω στα 4,5 κιλά (αν είναι 4 τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα)- καταναλώνει περίπου 500 ml την ημέρα υγρά. Αν αυτά είναι από θαλασσινό νερό, αυτό έχει 35 γραμμάρια στο 1 λίτρο αλάτι. Από αυτά, περίπου πάνω από το 10gr.είναι νάτριο. Συνεπώς, ένα μωρό που θα κατανάλωνε τόση μεγάλη ποσότητα νατρίου, δοθέντως ότι έχει όγκο αίματος κάτι λιγότερο από 360ml (και σχεδόν 3,5 lt συνολικά υγρά στο σώμα του), μέσα σε ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ, όχι μέρες, θα είχε φτάσει σε σοβαρή υπερνατριαιμία, που θα του έκανε λήθαργο, σοβαρή αφυδάτωση και σπασμούς με αιμορραγία στον εγκέφαλο και σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια. Στη φωτογραφία φαίνεται πεντακάθαρα ένα υγιές ροδαλό μωρό σε εγρήγορση (ΝΑΙ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)».