Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις νέες ταυτότητες - Μέχρι πότε κρατάμε τις παλιές

Με κωδικούς taxisnet οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να εκδώσουν νέα αστυνομική ταυτότητα - Πως θα κλείσετε ψηφιακό ραντεβού - Έρχεται ο προσωπικός αριθμός 
3'

Οι νέες ταυτότητες είναι γεγονός από πέρυσι αλλά οι πολίτες μπορούν πλέον με ψηφιακό πλέον ραντεβού να μπουν στο id.gov.gr με τους κωδικούς taxisnet και να ζητήσουν την έκδοση ή την αντικατάστασή της λόγω μεταβολής των στοιχείων, λήξης ισχύος, φθοράς ή παλαιότητας.

Υποχρεωμένοι να έχουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα εφόσον έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους.

Το πρώτο βήμα για την έκδοση νέων ταυτοτήτων είναι η είσοδος στο id.gov.gr. Εκεί, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο πολίτης πρέπει να επιλέξει την Περιφέρεια στην οποία υπάγεται, την περιφερειακή ενότητα καθώς και το αστυνομικό τμήμα στο οποίο επιθυμεί να εκδώσει την νέα ταυτότητα.

Η διορία για την έκδοση νέων ταυτοτήτων λήγει τον Αύγουστο του 2026 ενώ αναμένεται και ο προσωπικός αριθμός.

Ωράριο Λειτουργίας για έκδοση ταυτοτήτων

Το ωράριο λειτουργίας είναι κοινό για όλες τις Αρχές έκδοσης της Επικράτειας.

Τα γραφεία ταυτοτήτων λειτουργούν καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες (07:00-14:30 τη θερινή περίοδο 01/04-30/09 και 07:30-15:00 τη χειμερινή περίοδο 01/10-31/03), με εξαίρεση την Τετάρτη που λειτουργούν από 14:00 έως 20:30, για την εξυπηρέτηση των πολιτών που εργάζονται. Επίσης, κάθε Σάββατο από 08:30 έως 13:00 εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τους μαθητές.

Πώς κλείνετε ραντεβού

Ο ενδιαφερόμενος κλείνει το ραντεβού ψηφιακά, καθώς επιλέγει στην αίτησή του, Αρχή Έκδοσης με βάση τη διεύθυνση μόνιμης ή προσωρινής του διαμονής στην Ελλάδα, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας.

Το ραντεβού γίνεται ώστε να εξυπηρετηθεί με φυσική παρουσία, και καταχωρεί τα εξής στοιχεία του προσώπου στο οποίο αφορά το ραντεβού: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και προαιρετικά αριθμό τηλεφώνου.

Φυσικά στην περίπτωση απώλειας ή κλοπής του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ο πολίτης έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αρμόδια Αρχή Έκδοσης, βάσει της διεύθυνσης μόνιμης ή προσωρινής διαμονής του στην Ελλάδα και να ζητήσει τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση νέου δελτίου.

Ηλεκτρονικά παράβολα και ένσημα

Για την έκδοση νέας ταυτότητας απαιτείται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10,00€. Για πολύτεκνους το ηλεκτρονικό παράβολο είναι κατά 50% φτηνότερο δηλαδή 5,00€. Στην αίτηση έκδοσης επικολλάται το προβλεπόμενο ένσημο της Ελληνικής Αστυνομίας, ύψους 0,50 €. Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς της ταυτότητας, χρειάζεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 9,00€.

Δικαιολογητικά για την έκδοση νέων δελτίων ταυτότητας

Για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας, θα υποβάλλετε αυτοπροσώπως στην Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής σας διαμονής, τα εξής δικαιολογητικά:

  • Φωτογραφία, σε ψηφιακή μορφή.

Η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται είτε απευθείας στις Αρχές έκδοσης, είτε μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία φωτογράφο, ο οποίος θα αναρτήσει τη φωτογραφία σας στην εφαρμογή myPhoto του gov.gr.

  • Ο φωτογράφος θα σας δώσει έναν κωδικό αριθμό, τον οποίο στη συνέχεια μέσω της εφαρμογής myPhoto θα πρέπει να αντιστοιχίσετε με το ΑΦΜ σας. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη προκειμένου ο υπάλληλος της αρμόδιας Αρχής έκδοσης, να αναζητήσει και να ανακτήσει τη φωτογραφία σας.
  • Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα σας χορηγηθεί από την Αρχή έκδοσης. Βάσει της αίτησής σας θα πραγματοποιηθεί αυτεπάγγελτη αναζήτηση, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, των απαραίτητων, για την έκδοση του δελτίου, στοιχείων δημοτολογίου. Η αίτηση θα εκτυπωθεί και θα σας ζητηθεί να υπογράψετε.

Σχετικές ειδήσεις