Χαλκιδική: Ακαριαίος ο θάνατος του 19χρονου που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ - «Ήταν διαλυμένο το κρανίο»

Από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις προήλθε ο θάνατος του άτυχου Γιάννη στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής
3'

Σοκάρουν οι πληροφορίες που έρχονται στο φως από την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στη σορό του αδικοχαμένου 19χρονου, που βρήκε τραγικό θάνατο σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, η αιτία του θανάτου του νεαρού ήταν κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Συγκεκριμένα, ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα κάκωσης του κεντρικού νευρικού συστήματος, με χτύπημα δηλαδή στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. «Ήταν διαλυμένο το κρανίο του παιδιού», είπαν άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας.

Αναφορικά με τα αναπάντητα ερωτήματα για τους ελέγχους στο λούνα παρκ και το μπαλάκι των ευθυνών, αναμένεται η έκθεση του πραγματογνώμονα που προχώρησε σε αυτοψία στο μηχάνημα-παιχνίδι, ενώ αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι όχι μόνο αν πράγματι ανέπτυξε ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες, αλλά και πόσο βάρος μπορούσαν να αντέξουν.

Σχετικά με τη γνωστοποίηση της λειτουργίας του χώρου και κατά πόσο την έκανε και πότε ο 58χρονος ιδιοκτήτης, δεν θα ήταν αρκετή, καθώς ήταν απαραίτητος ο έλεγχος των παιχνιδιών και έπρεπε να έχει λάβει πρώτα έγκριση για να λειτουργήσει και μετά να ανοίξει.

Ποια είναι η νόμιμη διαδικασία

Καταρχάς, η επιχείρηση οφείλει να καταθέσει γραπτή αίτηση αδειοδότησης, δηλαδή συγκεκριμένα έγγραφα, με υπεύθυνες δηλώσεις μηχανικού και στη συνέχεια η αδειοδοτούσα αρχή, ο δήμος δηλαδή, πρέπει μέσα σε 15 ημέρες να ελέγξει εάν ισχύουν όσα λένε τα έγγραφα, ή αλλιώς να αιτιολογήσει την απόρριψη. Εάν παρέλθει η δεκαπενθήμερη προθεσμία τότε τεκμαίρεται ότι έχει χορηγηθεί η έγκριση της εγκατάστασης.

Για την περίπτωση, την οποία υποστηρίζει και η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, ότι δηλαδή δεν είχαν κατατεθεί έγγραφα αδειοδότησης, τότε ο νομοθέτης είναι σαφής πως, εάν λειτουργεί χωρίς απαιτούμενη έγκριση επιβάλλεται πρόστιμο από 3.000 έως 30.000 ευρώ και προβλέπεται οριστική διακοπή λειτουργίας από τον δήμο μέσω σφράγισης, σε περίπτωση ύπαρξης άμεσου κινδύνου για το δημόσιο συμφέρον και ιδίως για την υγεία και την ασφάλεια χρηστών επισκεπτών, θεατών ή εργαζομένων.

Επομένως φαίνεται η δημοτική αρχή να εκτίθεται ανεπανόρθωτα, ειδικά εφόσον από τον Ιούλιο είχε λάβει έγγραφο από την αστυνομία που ενημέρωνε κατόπιν ελέγχου, ότι η επιχείρηση δεν είχε γνωστοποίηση λειτουργίας.

Σε αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN η δήμαρχος απαντά πως δεν μπορούσε να βάλει λουκέτο επειδή το έγγραφο που της απέστειλε η ΕΛ.ΑΣ στις 12 Ιουλίου ήταν για την άδεια λειτουργίας και όχι για σφράγιση, δηλώνοντας ότι εάν είχε λάβει έγγραφο για σφράγιση θα είχε πάει η ίδια να βάλει λουκέτο στο λούνα παρκ.

Λειτουργούσε χωρίς νόμιμη ηλεκτροδότηση

Ακόμα ένα ερώτημα που προκύπτει είναι πώς το λούνα παρκ διαφήμιζε την έναρξη της λειτουργίας του στις 15 Μαΐου με την αστυνομία να πραγματοποιεί έλεγχο μόλις στις 7 Ιουλίου και στη συνέχεια να αποστέλλει το χαρτί στην δήμαρχο για να ενημερώσει ότι δεν υπάρχει πιστοποίηση και ένα μήνα μετά το λούνα παρκ να συνεχίζει να λειτουργεί και να φτάνουμε στην τραγωδία με τον θάνατο του 19χρονου για να μπει τελικά λουκέτο.

Ένα λούνα παρκ φάντασμα, το οποίο όχι μόνο λειτουργούσε χωρίς άδεια αλλά και χωρίς νόμιμη ηλεκτροδότηση, κάτι που επίσης πρέπει να ερευνηθεί, ενώ πολλές είναι και οι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής για τα ασυντήρητα μηχανήματα. Όπως λένε μάλιστα ξεκολλούσαν κι άλλα καθίσματα και ο ιδιοκτήτης τα κολλούσε πρόχειρα ή τα έβαφε, ή έλεγε στα παιδιά που έμπαιναν στο μηχάνημα απλώς να κάτσουν αλλού, χωρίς να προειδοποιεί ως όφειλε για τον κίνδυνο.