Γαύδος: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Η Γαύδος βρέθηκε αντιμέτωπη με έξαρση γαστρεντερίτιδας για την οποία εσφαλμένα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι πιθανόν ευθύνεται το νερό.
1'

Δεν οφείλονται στο νερό της Γαύδου τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσίασαν έξαρση το τελευταίο διάστημα στο νησί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα κοπράνων από τα μικροβιολογικά εργαστήρια του Νοσοκομείου Χανίων.

Βίντεο που έρχονται στην δημοσιότητα δείχνουν ανθρώπους στο περιφερειακό ιατρείο της Γαύδου, που έχουν σπεύσει για να λάβουν ιατρική βοήθεια. Φορούν ισοθερμικές κουβέρτες, βρίσκονται σε φορεία και διαδρόμους, καθώς δεν υπάρχει χώρος να εξυπηρετηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας που φτάνουν στο ιατρείο είναι 20-30 την ημέρα. Υπάρχει πρόβλημα με την φορντίδα των ασθενών και ελλείψεις σε φάρμακα και αντιεμετικά.

Μετά από εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν προέχεται η μόλυνση από το νερό αλλά από νοροϊό, που παρουσιάζεται κυρίως σε συνθήκες συγχρωτισμού ή ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας.

Οι κάτοικοι έχουν καταγγείλει προβλήματα ύδρευσης και έλλειψη αποχετευτικού δικτύου.

Επίσης, γίνονται έλεγχοι για την ποιότητα του νερού στις γεωτρήσεις.