Θωρακίζεται η Ελλάδα για τις φωτιές: Επτά Καναντέρ νέου τύπου στην υπηρεσία

Τα νέα Καναντέρ θα ανεφοδιάζονται 12 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από τα παλιά

Θωρακίζεται η Ελλάδα για τις φωτιές: Επτά Καναντέρ νέου τύπου στην υπηρεσία
2'

Η αντίστροφη μέτρηση για την περαιτέρω θωράκιση της Ελλάδας και της νότιας Ευρώπης απέναντι στην απειλή των πυρκαγιών έχει ξεκινήσει, καθώς χθες η Ευρωπαική Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της παραγωγής των 12 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Καναντέρ DHC 515, που θα συγκροτήσουν τον μόνιμο ευρωπαικό στόλο δασοπυρόσβεσης.

Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν έως το τέλος του 2027 και όλα θα έχουν τη βάση τους σε Ελλάδα, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία σύμφωνα με την Απογευματινή. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η χώρα μας θα προμηθευτεί συνολικά επτά νέα DHC 515, πέντε από τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά CL-215 του εθνικού στόλου και τα άλλα δύο θα ανήκουν στον ευρωπαικό μηχανισμό rescEU.

Αναβάθμιση

Τα νέα DHC 515 δεν αποτελούν μόνο την αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου Καναντέρ, αλλά έχουν νέες λειτουργίες που μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικές για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Και αυτό γιατί θα μπορούν να επιχειρούν και κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν έως και 7 τόνους νερού, τη στιγμή που τα παλιότερα μπορούσαν να μεταφέρουν μέχρι 5,95 τόνους, δηλαδή θα υπάρχει αύξηση κατά 15%.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα νέα Καναντέρ θα ανεφοδιάζονται 12 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από τα παλιά και δεν θα επηρεάζονται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Δηλαδή θα μπορούν να ανεφοδιάζονται ακόμη ακόμη και αν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι και το κύμα φτάνει τα 2 μέτρα, κάτι που τώρα δεν είναι εφικτό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη από τις χώρες που παραχώρησαν στην κύρωση της σχετικής σύμβασης τον Μάρτιο του 2024 και η τελική συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά, παρουσία του Καναδού ομόλογου του, Τζάστιν Τριντό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή