Η Αττική αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή λειψυδρία των τελευταίων δεκαετιών

Μία ακόμη άνυδρη χρονιά θα θέσει την Αττική στο «κόκκινο» που έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της λειψυδρίας

Η Αττική αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή λειψυδρία των τελευταίων δεκαετιών
5'

«Στερεύουν» επικίνδυνα τα αποθέματα νερού που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής με τους ειδικούς να «χτυπάνε» καμπανάκι κινδύνου, καθώς η λειψυδρία και η ανομβρία συνεχίζονται, ζητώντας να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση νερού.

Πιο συγκεκριμένα, οι εικόνες από τη λίμνη του Μόρνου και την Υλίκη, αποκαρδιωτικές. Οι υδάτινοι τροφοδότες της Αττικής στερεύουν με το λεκανοπέδιο να βρίσκεται σε κίτρινο συναγερμό.

Η βασική πηγή υδροδότησης της Αττικής είναι η λίμνη Μόρνου, η στάθμη της οποίας υποχωρεί συνεχώς και αποκαλύπτονται μέχρι και βυθισμένες πόλεις, όπως το χωριό Κάλλιο που αναδύθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Τα αποθέματα νερού στο Μόρνο επαρκούν για έναν μόλις χρόνο και ο εφιάλτης μεγαλώνει.

Η ΕΥΔΑΠ, θέτει άμεσα σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο, ενεργοποιώντας συμπληρωματικές πηγές υδροδότησης. Επιστρατεύονται για πρώτη φορά τα αποθέματα των ταμιευτήρων της λίμνης Υλίκης η οποία έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται έδω και 15 χρόνια, αλλά και οι γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα, βόρεια της Πάρνηθας. Όμως και εκεί το νερό λιγοστεύει. Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 η στάθμη του νερού υποχώρησε κατά τουλάχιστον 3 μέτρα. Έκταση άλλοτε καλυμμένη με νερό σήμερα θυμίζει έρημη γη.

LEIPSIDRIA_08_2024.jpg

Η υδρολόγος Ελισάβετ Φελώνη μίλησε στην κάμερα του MEGA και εξήγησε πως οι πιθανότητες για τα αποθέματα νερού να αυξηθούν είναι ελάχιστες αν όχι μηδαμινές:

«Όταν δεν βρέχει, άρα δεν υπάρχει προοπτική να αυξηθούν τα αποθέματα και ταυτόχρονα από την Υλίκη έχουμε και τις υπόγειες διαφυγές και την εξάτμιση, λόγω των συνθηκών του τελευταίου διαστήματος, αλλά και μια διαρκή απόληψη, εφόσον έχει ενσωματωθεί τώρα στο δίκτυο, καταλαβαίνετε ότι διαρκώς θα μειώνονται τα αποθέματα», είπε χαρακτηριστικά.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια από τις σοβαρότερες κρίσεις λειψυδρίας μετά από αυτήν της δεκαετίας του 1990. Για αυτόν τον λόγο πέρα από το έκτακτο σχέδιο με την αξιοποίηση του Μαραθώνα και γεωτρήσεων, όπως αυτή της Μαυροσουβάλας, εξετάζονται και άλλα μέτρα.

«Η ΕΥΔΑΠ επεξεργάζεται κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Καταρχήν η μεταφορά νερού από την υδρολογική λεκάνη του Αχελώου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως η αφαλάτωση μια μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης που θα ενισχύσει το δίκτυο ή και η χρήση των επεξεργασμένων λυμάτων», είπε ο γενικός γραμματέας φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων Πέτρος Βαρελίδης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία ακόμη άνυδρη χρονιά θα θέσει την Αττική στο «κόκκινο», ωστόσο από την ΕΥΔΑΠ θεωρούν πως δεν είναι απαραίτητη η άμεση λήψη περιοριστικών μέτρων. Συστήνουν, ωστόσο, να γίνεται λελογισμένη χρήση του πόσιμου νερού.

Παναγιώτης Σαμπατακάκης: Αύξηση 76.9% κατανάλωσης του νερού στην Αθήνα μέσα σε 34 χρόνια

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr, ο Παναγιώτης Σαμπατακάκης, διδάκτωρ Υδρογεωλογίας και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Υδρογεωλόγων, ανέλυσε τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της λειψυδρίας.

«Έχουμε να κάνουμε με μια συστηματική μείωση στις βροχοπτώσεις, η οποία επηρεάζει τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα. Ορισμένες περιοχές, ειδικά οι τουριστικές, έχουν μεγάλες ανάγκες νερού που δεν μπορούμε πάντα να καλύψουμε», σημείωσε.

Σχετικά με τις αιτίες της λειψυδρίας, ανέφερε ότι υπάρχει μια διχογνωμία σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Κάποιοι θεωρούν ότι δεν οφείλεται αποκλειστικά στις ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η ρύπανση και οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι οι κύριοι παράγοντες της κλιματικής κρίσης που επιδεινώνουν τη λειψυδρία.

Ο Παναγιώτης Σαμπατακάκης υπογράμμισε την αυξανόμενη ανάγκη για νερό, τονίζοντας ότι η κατανάλωση έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στην Αθήνα και τις τουριστικές περιοχές. Παρόλο που προτείνεται η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως η αφαλάτωση, αυτές οι λύσεις δεν είναι πάντοτε η πιο αποτελεσματική επιλογή, ειδικά για ορισμένες περιοχές.

«Οι ανάγκες μας για νερό έχουν αυξηθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, η Αθήνα το 1990 χρειαζόταν περίπου 650.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα, ενώ σήμερα η ανάγκη αυτή έχει ξεπεράσει τα 1.150.000 κυβικά μέτρα. Αν συνυπολογίσουμε και την αυξημένη κατανάλωση στις τουριστικές περιοχές, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη», ανέφερε ο Παναγιώτης Σαμπατάκης.

Οκτώ συστάσεις στους καταναλωτές

Στο πλαίσιο της λελογισμένης χρήσης η ΕΥΔΠΑ απευθύνει 8 συμβουλές προς τους καταναλωτές για λελογισμένη χρήση νερού.

1. Αποφύγετε το πλύσιμο μπαλκονιών - βεραντών με το λάστιχο,ιδιαίτερα το απόγευμα

2. Επιδιορθώστε τις βρύσες ή τα καζανάκια που στάζουν.Περίπου έναλίτρο νερού κάθε 10 λεπτά από βρύσεςπου στάζουν.

3. Ποτίστε τα φυτά σας πρωί ή βράδυ, κατά προτίμηση με ποτιστήρι, επειδή τότε οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες και το νερό δεν εξατμίζεται.

4. Κλείστε τη βρύση κατά το λούσιμο, το βούρτσισμα των δοντιών,το ξύρισμα ή το πλύσιμο των πιάτων.

5. Λειτουργήστε τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων μόνο όταν είναι γεμάτα και μετά τις 10 το βράδυ.

6. Επιλέξτε το χαμηλότερο επίπεδο κατανάλωσης στα καζανάκια του μπάνιου

7. Χρησιμοποιείστε το νερό που συλλέγετε από κλιματιστικό και αφυγραντήρα για να ποτίσετε τα λουλούδια στις γλάστρες.

8. Κάντε ντους κι όχι μπάνιο σε γεμάτη νερό μπανιέρα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή