Σεισμός: Ανησυχία για το Άγιο Όρος - Έκτακτη σύσκεψη για το ρήγμα των δέκα χιλιομέτρων

Κινητοποίηση των αρχών για τη σεισμική ακολουθία που αναστατώνει κατοίκους και παραθεριστές στον δήμο Αριστοτέλη, αλλά και τους μοναχούς του Αγίου Όρους
3'

Οι συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις που εδώ και δύο μήνες ταρακουνούν το Άγιον Όρος έχουν κινητοποιήσει τις Αρχές. Οι σεισμοί σημειώνονται σε τακτική βάση ενώ είναι και αρκετά αισθητοί, με τους τρεις τελευταίους να έχουν μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ - ο τελευταίος 4,3 Ρίχτερ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι παραθεριστές να έχουν θορυβηθεί.

Αύριο, Τετάρτη (28/8) θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα στο κτήριο της αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο. Στη σύσκεψη θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με το Voria.gr στη σύσκεψη έχουν κληθεί αυτοδιοικητικοί και στελέχη της αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής και παρότι διαμηνύεται πως πρόκειται για μια τακτική συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, είναι βέβαιο πως η συνεχής σεισμική ακολουθία, επιτάχυνε τις διαδικασίες σύγκλισής της.

Με δήλωσή του στη Voria.gr ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι η σύσκεψη αυτή αποτελεί μία «τυπική διαδικασία», η οποία συμπίπτει με την παρουσία του στη Βόρεια Ελλάδα. Σημείωσε ωστόσο ότι «φυσικά θα συζητηθούν και ζητήματα τα οποία θα αφορούν στην πρόσφατη σεισμική ακολουθία».

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν προσεχτικά το φαινόμενο και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για σμηνοσειρά, εκείνο ωστόσο που τους προβληματίζει είναι πως η συχνότητα και το μέγεθος των σεισμών δεν μειώνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα στις δυτικές ακτές του Αγίου Όρους, ωστόσο τις τελευταίες μέρες επανεκτιμήθηκε το μήκος του. Αρχικά γινόταν αναφορές για ένα ρήγμα μήκους 4-5 χιλιομέτρων, ωστόσο η μελέτη της περιοχής, των σεισμών και μια σειρά άλλων δεδομένων, οδηγούν στο συμπέρασμα πως το ρήγμα είναι μεγαλύτερο και κοντά στα 10 χιλιόμετρα κι αυτό είναι φυσικό να προβληματίζει τους ειδικούς.

Το ρήγμα αυτό βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Αθωνικής Πολιτείας στη διαδρομή από την Ουρανούπολη στη Δάφνη, στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Σκήτης της Θηβαΐδος ή Γουγουνοσκήτη (κεντρική φωτογραφία). Στην περιοχή υπάρχουν τα ερείπια της παλαιάς και κραταιάς Σκήτης, η οποία στο παρελθόν και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα είχε 82 Καλύβες και πάνω από 300 μοναχούς, ενώ ανήκει στην παρακείμενη Μονή του Αγίου Παντελήμονα (Ρωσικό).

Οι σεισμοί γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, καθώς και σε μοναστήρια, σκήτες και κελλιά κατά μήκος της θαλάσσιας διαδρομής προς το λιμάνι της Δάφνης. Ανάστατοι είναι κάτοικοι και τουρίστες σε Ουρανούπολη, Ιερισσό, Νέα Ρόδα και άλλες περιοχές του δήμου Αριστοτέλη.

Μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, τόνισε πως «τέτοιες συσκέψεις είναι χρήσιμο να γίνονται, τώρα όμως έχουμε και έναν επιπλέον λόγο», αναφερόμενος στις σεισμικές δονήσεις, οι οποίες αναστατώνουν τους τελευταίους μήνες την περιοχή και προκαλούν προβληματισμό.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Βαλιάνο,πέρα από τα τυπικά ζητήματα της καθημερινότητας τα οποία θα συζητηθούν, «θα εξετάσουμε το επίπεδο ετοιμότητας -δήμων και περιφέρειας- για τις περιπτώσεις σεισμού, αλλά και τους χώρους διαφυγής και συγκέντρωσης κατοίκων σε τέτοια ενδεχόμενα».

Σχετικές ειδήσεις