Ευθύμιος Λέκκας: Τέτοιον σεισμό περιμένουμε - Τι μεγέθους δόνηση θα έρθει στην ίδια περιοχή

Τι είπε ο Ευθύμιος Λέκκας για την μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή 

Ευθύμιος Λέκκας: Τέτοιον σεισμό περιμένουμε - Τι μεγέθους δόνηση θα έρθει στην ίδια περιοχή
4'

Ακριβώς πάνω στην ακτογραμμή ήταν ο χθεσινός σεισμός, που τάραξε το βράδυ και την Αττική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας είπε ότι ο σεισμός ανησύχησε παραπάνω από ότι έπρεπε σε μια περιοχή με συχνή σεισμικότητα. «Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας», είπε.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν είχαμε ζημιές, παρά μόνο σε μικροζημιές σε ένα κτήριο που γίνονταν εργασίες», είπε.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η δήλωσή του σχετικά με τους μετασεισμούς, που εκδηλώθηκαν όλο το βράδυ, καθώς και η δήλωσή του πως «μέσα στα αναμενόμενα είναι ένας σεισμός 3,5-4, τον θέλουμε».

Τέλος ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι δεν θεωρεί πως θα γίνει κάτι μεγαλύτερο.

Τα ρήγματα που προκαλούν ανησυχία

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα, «Ελεύθερος Τύπος», ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα ρήγματα τα οποία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.

Ποια είναι αυτά;

Κορινθιακός Κόλπος

Σε ό,τι αφορά, όμως, την κουβέντα που άνοιξε το προηγούμενο διάστημα για της Αλκυονίδες και τον Κορινθιακό ανέφερε ότι «ο Ανατολικός Κορινθιακός Κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό».

Οπως διευκρίνισε, δεν έχουμε ασφαλείς ενδείξεις για τον χρόνο εκδήλωσής του εάν θα είναι τα πέντε ή τα τρία χρόνια. «Πάντως, κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς, σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού».

Σχολιάζοντας κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο φαινόμενο και εάν θα αντέξουν οι δομές απάντησε: «Τολμώ να πω ότι θα αντέξουν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήμασταν το 1981. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το 1984 – 86 έγινε ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι ένας κανονισμός από τους καλύτερους στον κόσμο και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στις προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων, με την επίβλεψη, βεβαίως, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Εχουμε να κάνουμε με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και οι κατασκευές ουσιαστικά, ένα μεγάλο ποσοστό, είναι άτρωτες σε σχέση με τον σεισμό των 6 βαθμών. Βεβαίως, υπάρχουν και παλιές κατασκευές οι οποίες είναι ευάλωτες και σε αυτές πρέπει να ουσιαστικά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας».

Το ρήγμα της Θήβας

Η περιοχή της Θήβας παραμένει μία ενεργή περιοχή, η οποία μετά την έξαρση του καλοκαιριού δεν έχει σβήσει και εξακολουθεί να δίνει μικρούς σεισμούς. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, μία προσεισμική ακολουθία μπορεί να κρατήσει και ενάμιση χρόνο πριν, όπως έγινε και το 1893, δεκαετίες πίσω για την ανθρωπότητα, ελάχιστος χρόνος για ένα σεισμικό φαινόμενο. Το δε ρήγμα της Θήβας είναι ενεργό και είχε δώσει σεισμό 6 με 6,2 ρίχτερ. «Το 1914 είχαμε σεισμό για τον οποίο δεν έχουμε σήμερα ενδείξεις ότι υπήρξαν προσεισμοί, κάτι που δείχνει την πολυπλοκότητα των φαινομένων και ότι δεν μπορούν να μπουν σε καλούπια», είχε αναφέρει για το φαινόμενο ο κ. Παπαδόπουλος.

Το ΒΑ Αιγαίο θέλει προσοχή

Μια άλλη περιοχή είναι το Βορειοανατολικό Αιγαίο. «Θέλει σίγουρα προσοχή αυτή η περιοχή. Την περίοδο του ’80 και συγκεκριμένα το 1982 και το 1983 είχαμε αλλεπάλληλους ισχυρότατους σεισμούς και εκ νέου το 2014 με μεγέθη έως 6,9 ρίχτερ. Κατά συνέπεια, είναι μια σεισμοτεκτονική δομή με πάρα πολύ υψηλό σεισμικό δυναμικό, διότι αποτελεί τη συνέχεια του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που έρχεται από το βόρειο τμήμα της Τουρκίας, εισέρχεται στη θάλασσα του Μαρμαρά και κινείται μέσα στη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου. Το ότι οι γύρω κατοικημένες περιοχές βρίσκονται σε αρκετή απόσταση από το συγκεκριμένο ρήγμα δεν απαλλάσσει από την ευθύνη να παρακολουθείται και να αξιολογείται μεγάλη προσοχή τα δεδομένα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σεισμός 5,4 ρίχτερ στις 16/01/2022 στο Βόρειο Αιγαίο μπορεί να είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας και μπορεί σε ένα, δύο ή τρία χρόνια να δούμε την επανάληψη του επόμενου ισχυρού σεισμού.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή