Δραματικές εικόνες της λειψυδρίας: Δορυφορικές μετρήσεις της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου

Οι εικόνες του Εθνικού Αστεροσκοπείου που προειδοποιεί για την έκταση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου

Δραματικές εικόνες της λειψυδρίας: Δορυφορικές μετρήσεις της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου
1'

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Εθνικό Αστεροσκοπείο για τη λειψυδρία, αναφέροντας ότι η μείωση της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου παρατηρείται τους τελευταίους μήνες λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Αναλυτικά στην ανάρτηση αναφέρεται:

Δορυφορικές μετρήσεις της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου

Μείωση της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου παρατηρείται τους τελευταίους μήνες λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά.

?

Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, στις 16 Αυγούστου 2022 (2 χρόνια πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.8 km², ενώ στις 21 Αυγούστου 2023 (1 χρόνο πριν) υπολογίστηκε στα ~15.3 km². Φέτος, στις 20 Αυγούστου 2024 η έκταση της λίμνης υπολογίστηκε προσεγγιστικά στα ~12.0 km². Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η έκταση της λίμνης είναι κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με τη μέση τιμή από το 2010.Η έκταση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως μια από τις μικρότερες από το 2010 που υπάρχουν δορυφορικές παρατηρήσεις πολύ υψηλής ανάλυσης.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου SNOWCLIM το οποίο χρηματοδοτείται από το European Climate Foundation (ECF-G-2308-66609).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή