SOS για μεγάλη ρύπανση μετά το χτύπημα στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο

Όσα αναφέρει ο Αντιναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης για το δεξαμενόπλοιο 
European Union's Operation Aspides via AP
2'

Ο Διοικητής της EUNAVFOR ASPIDES Αντιναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα επακόλουθα του περιστατικού με το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο SOUNION.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει:

Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο MV SOUNION, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, δέχτηκε επίθεση από δύο σκίφ και χτυπήθηκε από αγνώστων στοιχείων βλημάτων, με αποτέλεσμα ολιστική αποτυχία του κινητήρα. Το πλήρωμα και η ομάδα ασφαλείας εκκενώθηκαν επιτυχώς από το Asset Asset Chevalier Paul, αλλά το πλοίο είναι τώρα αγκυροβολημένο και φλέγεται.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί σοβαρή και άμεση απειλή περιφερειακής ρύπανσης, με τα παράκτια κράτη να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Για την αποφυγή μιας καταστροφικής περιβαλλοντικής κρίσης, η EU NAVAL FORCES Aspides, σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές αρχές, αξιολογεί την κατάσταση και τη σκοπιμότητα λήψης προστατευτικών μέτρων για οποιεσδήποτε ενέργειες, όπως η ρυμούλκηση του MV SOUNION.

Αν και μας λείπει ο εξειδικευμένος εξοπλισμός ή τα μέσα για μια τέτοια εργασία, να είστε βέβαιοι ότι η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει αυτήν την προσπάθεια, σύμφωνα με την τρέχουσα εντολή λειτουργίας. Ο επιτυχής μετριασμός απαιτεί στενό συντονισμό και ενεργό συμμετοχή των περιφερειακών κρατών. Η συνεργασία και η ετοιμότητά σας για δράση είναι ουσιαστικής σημασίας για την πρόληψη μιας περιβαλλοντικής καταστροφής που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.