Λέκκας για σεισμό στη Γαύδο: «Πιστεύω ότι ήταν ο κύριος - Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις»

«Ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα με διεύθυνση βορειοδυτική νοτιοανατολική που χωρίζει ουσιαστικά την περιοχή της Γαύδου από την υπόλοιπη Κρήτη» αναφέρει ο Ευθύμιος Λέκκας
2'

Για τη σεισμική δόνηση κοντά στη Γαύδο την Τετάρτη (28/8) μίλησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, στις «Συνδέσεις».

«Στις 7 και 29 το απόγευμα είχαμε την εκδήλωση ενός σεισμού της τάξεως των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τη Γαύδο, σε 10 χιλιόμετρα βάθος. Εντονότατα αισθητός στη Γαύδο αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, κυρίως όμως στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.

Από 'κει και πέρα ουσιαστικά έχουμε την εκδήλωση μιας υποτονικής σεισμικής δραστηριότητας με μεγέθη 2 βαθμών, 3 βαθμών αλλά και 4 βαθμών. Είναι μια σεισμική δραστηριότητα η οποία μας ικανοποιεί προς το παρόν σε σχέση με τον κύριο σεισμό» εξήγησε ο κ. Λέκκας.

«Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο σεισμός είναι υποθαλάσσιος. Δεν θα υπάρχουν προβλήματα στον κύριο κορμό της Κρήτης, έστω και αν γίνει μεγαλύτερος σεισμός. Η περιοχή είναι έντονα σεισμογενής» τόνισε.

«Ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα με διεύθυνση βορειοδυτική νοτιοανατολική που χωρίζει ουσιαστικά την περιοχή της Γαύδου από την υπόλοιπη Κρήτη».

Επεσήμανε ότι «ήταν ένας σεισμός ο οποίος στην αρχή μάς προβλημάτισε λιγάκι σε σχέση με την εξέλιξη, αλλά τώρα νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και στα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας για κάθε ενδεχόμενο».

Στην ερώτηση αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός απάντησε: «Πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Εάν δεν περάσει ικανός χρόνος για να δούμε την εξέλιξη της ακολουθίας, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι».

Στη συνεχεια ανέφερε ότι «λήφθηκε απόφαση από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης να κλείσουν σήμερα τα φαράγγια της Κρήτης και κυρίως το φαράγγι της Σαμαριάς, για να μην υπάρχουν προβλήματα».