Βόλος: Γιατί πεθαίνουν τα χιλιάδες ψάρια που βρέθηκαν στο λιμάνι - Κατεπείγουσα έρευνα

Αναστάτωση στο Βόλο: Χιλιάδες νεκρά ψάρια στον Παγασητικό κόλπο - O καθηγητής περιβαλλοντολογίας και πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος μιλώντας στο Newsbomb.gr εξήγησε τον λόγο που οδηγεί τα ψάρια στο θάνατο - Την ίδια ώρα τις ευθύνες αναζητά και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη καθώς διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για το περιστατικό

Βόλος: Γιατί πεθαίνουν τα χιλιάδες ψάρια που βρέθηκαν στο λιμάνι - Κατεπείγουσα έρευνα
9'

Σκηνές που σοκάρουν την τοπική κοινωνία εκτυλίσσονται στον Βόλο, καθώς οι κάτοικοι γίνονται μάρτυρες μιας πρωτοφανούς οικολογικής καταστροφής. Χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα νερά του Παγασητικού κόλπου και κυρίως στο λιμάνι του Βόλου, προκαλώντας έντονη ανησυχία και θλίψη.

O καθηγητής περιβαλλοντολογίας και πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι η αιτία αυτής της τραγικής κατάστασης συνδέεται άμεσα με τις πρόσφατες κακοκαιρίες Daniel και Elias, οι οποίες έπληξαν την περιοχή. Οι τεράστιες ποσότητες νερού που συγκεντρώθηκαν στην Κάρλα και τις γύρω περιοχές, κατέληξαν στον Παγασητικό μέσω του χειμάρρου Ξηριά, φέρνοντας μαζί τους τεράστιους όγκους φερτών υλικών και λάσπης.

[371462] ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Φίλιππος Κυρκίτσος, ειδικός σε περιβαλλοντικά ζητήματα, εξηγεί ότι τα φερτά υλικά που παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες οδήγησαν στη μείωση των επιπέδων οξυγόνου στο νερό. Παράλληλα, τα νερά των ποταμών που έρεαν προς τη θάλασσα, παρέσυραν χιλιάδες ψάρια γλυκού νερού. Μόλις αυτά τα ψάρια έρχονταν σε επαφή με το αλμυρό νερό του Παγασητικού, πέθαιναν ακαριαία. «Η διαταραχή του νερού σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου οδήγησαν τα ψάρια σε ασφυξία, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν», ανέφερε ο κ. Κυρκίτσος.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι τα φράγματα που είχαν δημιουργηθεί κοντά στους ποταμούς ήταν σε λάθος σημείο, καθώς σε περίπτωση υπερχείλισης - όπως αυτή που συνέβη - μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές ανυπολόγιστης κλίμακας. «Η μεγάλη καταστροφή έχει ήδη γίνει», υπογράμμισε ο κ. Κυρκίτσος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κατάστασης αυτής.

[371462] ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Οι αρμόδιες Αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε αγωνία, καθώς δεν είναι σαφές πότε θα αποκατασταθεί η φυσική ισορροπία στον Παγασητικό κόλπο. Το άμεσο και επείγον ζήτημα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι ο καθαρισμός των νεκρών ψαριών, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Η τοπική κοινωνία ζητά από τις Αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση για την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Άννα Μαρία Παπαδημητρίου: «Πάνω από 100 τόνοι νεκρών ψαριών»

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στην οικολογική καταστροφή που πλήττει τον Παγασητικό κόλπο. Όπως δήλωσε στο Νewsbomb.gr, δεν υπήρξε καμία συνεννόηση μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών για την αποφυγή του φαινομένου που προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ψαριών. Η περισυλλογή των νεκρών ψαριών πραγματοποιείται σήμερα αποκλειστικά με ευθύνη της Περιφέρειας Μαγνησίας.

Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει υπογράψει συμβάσεις και έχει καταβάλει πληρωμές σε εργολάβους με τη χρήση κονδυλίων της πολιτικής προστασίας, καθώς δεν υπάρχει κάποιος φορέας υπεύθυνος για τη διαχείριση του Παγασητικού. Μέχρι σήμερα το πρωί, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 100 τόνοι νεκρών ψαριών, ενώ ο καθαρισμός συνεχίζεται αδιάκοπα. Στην προσπάθεια αυτή συνδράμουν και καΐκια από τον Πειραιά καθώς και η εταιρεία Antipollution, η οποία ειδικεύεται στην περισυλλογή ρυπογόνων υλικών.

«Τα καΐκια περισυλλέγουν τα νεκρά ψάρια, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά για αποτέφρωση στη Λάρισα, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της πανώλης», τόνισε μεταξύ άλλων.

[371462] ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Η αντιπεριφερειάρχης αποκάλυψε επίσης ότι, σε συνεννόηση με τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), διακόπηκε η παροχή αρδευτικού νερού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια περιοχή μήκους 20 χλμ. πάνω από το θυρόφραγμα, γεμάτη με νεκρά ψάρια που προέρχονται από τον Πηνειό και τα αρδευτικά κανάλια.

Αυτή τη στιγμή, συνεργεία εργάζονται νυχθημερόν για την επισκευή του αντλιοστασίου της Πέτρας, με στόχο να επαναφέρουν το νερό στον ταμιευτήρα της Κάρλας, αποτρέποντας περαιτέρω περιβαλλοντικές και αγροτικές καταστροφές.

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου: Διετάχθη κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα

Την ίδια ώρα τις ευθύνες αναζητά και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη καθώς διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό με προφανείς συνέπειες στο περιβάλλον, τη δημόσια ζωή και την οικονομία.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με έγγραφό της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την εφιαλτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προς κάθε κατεύθυνση.

[371462] ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Μεταξύ άλλων ζητά να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

Ολόκληρη η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση αυτή έχει ως εξής:

«Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ' αυτόν.

Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.

Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά).

Να ενημερωθούμε σχετικά».

Τον δρόμο της δικαιοσύνης θα ακολουθήσει η Ένωση Ξενοδόχων για το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια

Στη δικαιοσύνη πρόκειται να προσφύγει η Ένωση Ξενοδόχων αναφορικά με το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια που αντιμετωπίζει ο Βόλος τις τελευταίες ημέρες και που αποτελεί υγειονομική «βόμβα»,

Μάλιστα με ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων τονίζει πως θα προχωρήσει σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου αλλά και σε αγωγή για δυσφήμηση της περιοχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμό για την καταστροφή που απειλεί τον Παγασητικό μετά τις πλημμύρες του Daniel και Elias. Τον τελευταίο καιρό το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις. Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας ανυπολόγιστης μακάβριας εικόνας των νεκρών ψαριών κατά μήκος των παραλιών της Μαγνησίας.

Ζητήσαμε με επιστολές μας, αλλά πριν από αυτές και με άμεσες τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί με τον πρόεδρο του Επιμελητήριου να διερευνηθεί το θέμα. Οχι άμεσα αλλά «χθες», γιατί επηρεάζει καθοριστικά την πορεία του τουρισμού στην περιοχή μας. Ζητήσαμε από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου τα νεκρά ψάρια και τα φερτά υλικά να συλλεχθούν το γρηγορότερο δυνατό. Η απάντησή του ήταν ότι έχουν γίνει συνεννοήσεις εκ μέρους του ΟΛΒ, με τους αρμόδιους Φορείς, προκειμένου το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί, ενώ έχει ενταθεί και ο ρυθμός καθαρισμού.Το αφήνουμε στην κρίση σας.

Δεν γίνεται για μια ακόμη φορά να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τέτοιες αποκρουστικές εικόνες από τη Μαγνησία μας και ξανά και ξανά να γινόμαστε θύματα μιας ανυπολόγιστης δυσφήμησης της περιοχής μας. Ως αποτέλεσμα, είμαστε αναγκασμένοι και διερευνούμε με τους νομικούς το θέμα της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου καθώς και της αγωγής για την ολική δυσφήμηση της περιοχής.

Μετά από έρευνα που κάναμε γι’ αυτό το θέμα, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας είναι ο φορέας που ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρότεινε να κλείσει το φράγμα οριστικά (μιας και η υπουργική απόφαση που υπάρχει κάνει σαφές ότι το φράγμα ανοίγει μόνο σε έκτακτη ανάγκη) μέσα σε ένα «μουδιασμένο» κλίμα Μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας συντάσσεται με όλους τους φορείς που αντιδρούν και εκφράζουν την μαζική αγανάκτησή τους όπως το Επιμελητήριο Μαγνησίας,η Ένωση της Εστίασης και άλλοι επαγγελματικοί φορείς για την υπόθεση των νεκρών ψαριών που μέρες τώρα βρίσκονται στην επιφάνεια του Παγασητικού κόλπου, δυσφημίζοντας την περιοχή ανά το Πανελλήνιο. Αυτό το φαινόμενο θα βάλει την «ταφόπλακα» του τουρισμού, εάν δεν υπάρξουν συλλογικές και άμεσες ενέργειες.

Θεωρούμε θετική την εξέλιξη με την οποία η Περιφέρεια μετά από την έκτακτη σύσκεψη υιοθέτησε την πρότασή μας να κλείσει το θυρόφραγμα.

Πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί αγωνία και θλίψη όχι μόνο στα μέλη μας και στους επισκέπτες μας αλλά και στους κατοίκους της Μαγνησίας.

Δεν κρίνεται μόνο το μέλλον του Παγασητικού και του οικοσυστήματός του. Κρίνεται το μέλλον της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας.

Επαναλαμβάνουμε ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας.

Μαρινάκης: Θα δοθούν εξηγήσεις για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο

Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις σε όλα τα επίπεδα θα δοθούν για τις εικόνες με τα νεκρά ψάρια στον Βόλο.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και έχει λάβει έκτακτα μέτρα. Όμως, ξεκαθάρισε ότι θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις για τα νεκρά ψάρια και - αν έχουν γίνει λάθος χειρισμοί - θα αποδοθούν οι ευθύνες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή