ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

Βόλος: Στον κλοιό της κρίσης ο τουρισμός στη Μαγνησία - «Ακυρώθηκαν οι κρατήσεις μέχρι τον Οκτώβριο»

Οικονομικός αφανισμός στον τουρισμό της Μαγνησίας λόγω των νεκρών ψαριών 
INTIME NEWS
4'

Η καταστροφή στον Βόλο, με τα νεκρά ψάρια και τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στον τουρισμό της περιοχής, πλήττοντας σοβαρά την τοπική οικονομία. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γεώργιος Ζαφείρης σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr, τόνισε ότι ήδη το 30% των κρατήσεων για το διάστημα τέλη Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου έχει ακυρωθεί, αφήνοντας τα ξενοδοχεία της Μαγνησίας και του Βόλου άδεια, χωρίς καμία προοπτική άμεσης ανάκαμψης.

Το γεγονός ότι το τηλέφωνο για κρατήσεις έχει πάψει να χτυπάει, είναι ενδεικτικό της απόγνωσης που επικρατεί στους επιχειρηματίες του τουρισμού. Οι πρώτες ημέρες της κρίσης έφεραν άμεσες ακυρώσεις κατά 30% σε ξενοδοχεία του Βόλου και στις Αλυκές, ενώ πολλοί πελάτες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν και να αποχωρήσουν.

«Η οικονομική ζημιά είναι τεράστια και απειλεί να διαλύσει τον τουριστικό κλάδο σε ολόκληρη τη Μαγνησία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γεώργιος Ζαφείρης στο Newsbomb.gr.

«Τις πρώτες ημέρες σημειώθηκαν 30% ακυρώσεις σε ξενοδοχεία στον Βόλο και στις Αλυκές εκκενώθηκαν και αποχώρησαν οι πελάτες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, το τηλέφωνο δεν χτυπάει για κρατήσεις», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όχι μόνο για τον Βόλο αλλά και για το Πήλιο και όλη τη Θεσσαλία, καθώς η Μαγνησία κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής», πρόσθεσε.

«Το κράτος πρέπει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά, λαμβάνοντας μέτρα στήριξης για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της τοπικής οικονομίας, η οποία εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, χωρίς την απαραίτητη κρατική στήριξη και χωρίς τη λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης, η Μαγνησία κινδυνεύει να υποστεί μακροπρόθεσμες και μη αναστρέψιμες ζημιές, οι οποίες θα επηρεάσουν δραματικά την οικονομική και κοινωνική ευημερία της περιοχής.

Βόλος: Γιατί πεθαίνουν τα χιλιάδες ψάρια που βρέθηκαν στο λιμάνι

O καθηγητής περιβαλλοντολογίας και πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι η αιτία αυτής της τραγικής κατάστασης συνδέεται άμεσα με τις πρόσφατες κακοκαιρίες Daniel και Elias, οι οποίες έπληξαν την περιοχή. Οι τεράστιες ποσότητες νερού που συγκεντρώθηκαν στην Κάρλα και τις γύρω περιοχές, κατέληξαν στον Παγασητικό μέσω του χειμάρρου Ξηριά, φέρνοντας μαζί τους τεράστιους όγκους φερτών υλικών και λάσπης.

Ο Φίλιππος Κυρκίτσος, ειδικός σε περιβαλλοντικά ζητήματα, εξηγεί ότι τα φερτά υλικά που παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες οδήγησαν στη μείωση των επιπέδων οξυγόνου στο νερό. Παράλληλα, τα νερά των ποταμών που έρεαν προς τη θάλασσα, παρέσυραν χιλιάδες ψάρια γλυκού νερού. Μόλις αυτά τα ψάρια έρχονταν σε επαφή με το αλμυρό νερό του Παγασητικού, πέθαιναν ακαριαία. «Η διαταραχή του νερού σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου οδήγησαν τα ψάρια σε ασφυξία, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν», ανέφερε ο κ. Κυρκίτσος.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι τα φράγματα που είχαν δημιουργηθεί κοντά στους ποταμούς ήταν σε λάθος σημείο, καθώς σε περίπτωση υπερχείλισης - όπως αυτή που συνέβη - μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές ανυπολόγιστης κλίμακας. «Η μεγάλη καταστροφή έχει ήδη γίνει», υπογράμμισε ο κ. Κυρκίτσος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κατάστασης αυτής.

Οι αρμόδιες Αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε αγωνία, καθώς δεν είναι σαφές πότε θα αποκατασταθεί η φυσική ισορροπία στον Παγασητικό κόλπο. Το άμεσο και επείγον ζήτημα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι ο καθαρισμός των νεκρών ψαριών, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Η τοπική κοινωνία ζητά από τις Αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση για την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Σχετικές ειδήσεις