Σχολεία: Ανησυχία για την επάρκεια και τις αντοχές των κτιρίων - Πότε θα γίνουν οι αυτοψίες

Ένα Δημοτικό Σχολείο του 1930 το οποίο είχε εγκαινιαστεί από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο, σχεδόν 100 χρόνια αργότερα συνεχίζει να λειτουργεί
2'

Ανησυχία για την επάρκεια αλλά και για τις αντοχές των σχολικών κτηρίων εκφράζουν γονείς, εκπαιδευτικοί και κηδεμόνες επισημαίνοντας πως τα περισσότερα είναι πολύ παλιά. Μάλιστα στην Εύβοια πολλά είναι τα σχολεία που ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί μετά τους σεισμούς και τις πλημμύρες.

Ο πρόεδρος Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας δεσμεύτηκε μιλώντας στον ANT1 πως οι αυτοψίες θα ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο του 2025.

«Σίγουρα υπάρχουν κτήρια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές αντισεισμικής επάρκειας, στους γονείς θα πρέπει να πούμε ότι θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή, σε ένα εξάμηνο θα έχουμε πλήρη αντίληψη για την στατική επάρκεια του κτηρίου», είπε ο κ. Λέκκας.

Τα «ακατάλληλα» σχολεία

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ένα Δημοτικό Σχολείο του 1930 το οποίο είχε εγκαινιαστεί από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο και σχεδόν 100 χρόνια αργότερα συνεχίζει να φιλοξενεί μαθητές στη Νέα Φιλαδέλφεια όντας σήμερα πλημμυρισμένο από την νεροποντή αλλά και ένα ΕΠΑΛ στην Εύβοια. Το δεύτερο είναι της δεκαετίας του ’80, στέκεται πάνω σε ρεματιά και χτίστηκε με βάση τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό, σε κάθε καταιγίδα πλημμυρίζει, ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.

Στο Δήλεσι Βοιωτίας, σε ένα σχολείο οι μισοί μαθητές κάνουν μάθημα σε container ενώ οι άλλοι μισοί σε ένα παλιό νοικιασμένο πολυκατάστημα το οποίο χρειάζεται απαραίτητες παρεμβάσεις για την στατικότητά του.

Μετά τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2023, η χώρα μας θέσπισε κατεπειγόντως νόμο για τον προσεισμικό έλεγχο όλων των 46.000 κτηρίων του Δημοσίου, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Σχετικές ειδήσεις