Υγειονομική ταφή νεκρών ψαριών στον Δήμο Ρήγα Φεραίου σε ανενεργό λατομείο στην Κάρλα

Κατά πλειοψηφία δεκτό το αίτημα της περιφέρειας Θεσσαλίας να θαφτούν όσα νεκρά ψάρια φέρουν φερτές ύλες

Υγειονομική ταφή νεκρών ψαριών στον Δήμο Ρήγα Φεραίου σε ανενεργό λατομείο στην Κάρλα
4'

Σε ανενεργό λατομείο, απέναντι, από το θυρόφραγμα της σήραγγας στην Κάρλα, σε δημοτικό χώρο του δήμου Ρήγα Φεραίου, θα γίνει η υγειονομική ταφή των νεκρών ψαριών που δεν μπορεί να διαχειριστεί η εταιρεία καύσης στη Λάρισα, διότι έχουν φερτές ύλες, όπως ειπώθηκε.

Όπως αναφέρει το taxydromos.gr, η απόφαση ελήφθη σήμερα το μεσημέρι από το δημοτικό συμβούλιο Ρήγα Φεραίου κατά πλειοψηφία μόνο με τις θετικές ψήφους της ομάδας του κ. Νασίκα κι αφού προηγήθηκαν τρείς απανωτές προσκλήσεις σύγκλησης του ΔΣ, μία για συνεδρίαση εκ περιτροπής και δύο για να συνέλθει το Σώμα σε συνεδρίαση διά ζώσης, η πρώτη στη 1 και η επόμενη στις 3 το μεσημέρι.

Αρνητική ψήφο παρείχε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Γιώργο Παπαδάμ, που διαφώνησε αναπτύσσοντας συγκεκριμένο σκεπτικό ως προς την απόφαση αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του τοπικού μέσου ενημέρωσης, η συγκεκριμένη τοποθεσία, που βρίσκεται στον δρόμο προς Κανάλια, υποδείχτηκε από την περιφέρεια Θεσσαλίας που έκανε και το σχετικό αίτημα στον δήμο Ρήγα Φεραίου ζητώντας να συνεδριάσει κατεπειγόντως για να ληφθεί η απόφαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αρχικά η δημοτική αρχή Νασίκα επεδίωξε η απόφαση να ληφθεί σε εκ περιτροπής συνεδρίαση (δια τηλεφώνου δηλαδή), ωστόσο υπήρξε αντίδραση από την αντιπολίτευση, που ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει δια ζώσης και όχι δια περιφοράς, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Στην τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση ο κ. Νασίκας ενημέρωσε το σώμα για το μέρος που προτείνεται για την υγειονομική ταφή των νεκρών ψαριών.

Ανέφερε πως «δεν ήρθαμε στη συνεδρίαση για να πείσουμε ο ένας τον άλλον τί να ψηφίσει και διαβεβαίωσε τους δημοτικούς συμβούλους ότι δεν υπάρχει θέμα με την υγιεινή των κατοίκων με την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Παπαδάμ, για να αναφέρει αρχικά ότι το έγγραφο της περιφέρειας εστάλη στον δήμο Ρήγα Φεραίου στις 9 το πρωί και πως η πρόσκληση της συνεδρίασης εκδόθηκε στις 11. Ο κ. Παπαδάμ παρατήρησε επίσης ότι «δεν έχουμε καμία εισήγηση ούτε από τις υπηρεσίες του δήμου ούτε από την υγειονομική υπηρεσία για το αν είναι ασφαλής η ταφή των ψαριών, τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μια επιβαρυμένη περιοχή με μόλυνση γεωτρήσεων τον προηγούμενο καιρό».

Είπε ακόμη πως «δηλώνουμε αναρμόδιοι να αποφασίσουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα και για αυτό δεν συμφωνούμε με την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου. Έπρεπε πρώτα να αποφασίσουμε αν συμφωνούμε για τον ορισμό τέτοιου χώρου και στη συνέχεια να τον επιλέξουμε» και με το σκεπτικό αυτό ανακοίνωσε πως οι σύμβουλοι της μειοψηφίας δηλώνουν όχι στην επιλογή του χώρου.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Παπαδάμ ο δήμαρχος πρότεινε να αναβληθεί το θέμα, ωστόσο οι σύμβουλοι της ομάδας μειοψηφίας δεν συμφώνησαν με την αναβολή, επειδή το θέμα έχει αρχίσει ήδη να συζητείται κι όπως τόνισαν ήταν εντελώς άστοχο πλέον να τίθεται θέμα αναβολής.

Ωστόσο με τις ψήφους της πλειοψηφίας το θέμα αναβλήθηκε, αν και οι σύμβουλοι της μειοψηφίας επέμεναν να συζητηθεί το θέμα αφού ήδη άρχισε η συζήτηση.

«Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Να ξεκινήσει η συζήτηση και μετά την τοποθέτηση δημάρχου και επικεφαλής αντιπολίτευσης να αναβληθεί», παρατήρησε ο κ. Παπαδάμ.

Τελικά και ενώ τα τηλέφωνα είχαν πάρει «φωτιά» και η περιφέρεια Θεσσαλίας ζητούσε τη λήψη απόφασης κατεπειγόντος για να κλείσει αυτό το «μέτωπο», η συνεδρίαση επαναλήφθηκε στις 3 το μεσημέρι και κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης για την υγειονομική ταφή.

Σήμερα ξεκίνησε η διαμόρφωση του χώρου και από αύριο αναμένεται, άγνωστο πόσες ποσότητες, να ταφούν στον συγκεκριμένο χώρο, με κάθε υγειονομική ασφάλεια όπως διαβεβαίωνε λίγο αργότερα στο περιφερειακό συμβούλιο η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Αννα Μαρία Παπαδημητρίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή