Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα ο Βόλος

Τα περισσότερα από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που κατέκλυσαν τον Παγασητικό έχουν περισυλλεγεί, ενώ δύο βάρκες ολοκληρώνουν την διαδικασία σήμερα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα ο Βόλος
3'

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίζεται η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο, στις 28-08-2024.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου και για έναν μήνα, ήτοι έως και 30 Σεπτεμβρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, ύμφωνα με σχετικό έγγραφο, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του δήμου Βόλου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο, σύμφωνα με το ανωτέρω 9 σχετικό, στις 28-08-2024. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα μήνα, δηλαδή έως και 30 Σεπτεμβρίου 2024. «Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας», επισημαίνεται.

Συνεχίζεται η περισυλλογή νεκρών ψαριών στον Παγασητικό

Τα περισσότερα από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που κατέκλυσαν τον Παγασητικό έχουν περισυλλεγεί, ενώ δύο βάρκες ολοκληρώνουν την διαδικασία σήμερα (31/8). Ειδικά πλέγματα έχουν τοποθετηθεί στην εκβολή του ποταμού Ξηριά, για την συγκράτηση του μεγάλου όγκου των νεκρών ψαριών.

H οικολογική καταστροφή αποτελεί πλήγμα στην πανίδα, ενώ οικονομική ζημία έχουν υποστεί η περιοχή, οι επιχειρήσεις και ο τουρισμός στον Βόλο, από τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια του γλυκού νερού που ξεβράζονται στον Παγασητικό Κόλπο Το φράγμα που έχει τοποθετηθεί δεν είναι δυνατόν να συγκρατήσει τον μεγάλο όγκο, ενώ συνεχίζεται παράλληλα η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των φορέων, για τη διαχείριση των εκατοντάδων τόνων νεκρών ψαριών.

Το ψάρια συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους και παίρνουν τον δρόμο για την ειδική μονάδα στην Λάρισα όπου γίνεται η καύση τους. Τα ψάρια που βρίσκονται εκτός νερού, δεν θα οδηγούνται προς καύση, καθώς η συγκέντρωσή τους περιλαμβάνει και φερτά υλικά, γι αυτό και ο δήμος Ρήφα Φεραίου ζήτησε να επιλεγεί κατάλληλο σημείο ώστε να γίνει υγειονομική ταφή τους. Σε έκτακτη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο επέλεξε ένα ανενεργό λατομείο, για την μεταφορά των νεκρών ψαριών που βρίσκονται εκτός νερού.

Οι εικόνες έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η παραγγελία της εισαγγελέως προς την εισαγγελία των Πρωτοδικών Βόλου περιλαμβάνει την διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης (όχι μόνο ότι γίνεται το τελευταίο δεκαήμερο) στην περιοχή του Βόλου και στον Παγασητικό με τα νεκρά ψάρια αλλά και για το τι προηγήθηκε, τι αποφάσεις λήφθηκαν, αν ήταν οι δέουσες από τη στιγμή που μετά τις πλημμύρες στην περιοχή άνοιξε το θυρόφραγμα και τα νερά από τις πλημμυρισμένες έκτασης της Κάρλας όδευαν προς τον Παγασητικό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή