Δάνης Κατρανίδης: Η πολυσέλιδη καριέρα, η σχέση ζωής, το πρόβλημα υγείας

Σίγησε η φωνή του Δάνη Κατρανίδη - Μεγάλο το κενό στον καλλιτεχνικό χώρο
7'

Σε ηλικία 75 ετών έπειτα από χρόνια προβλήματα υγείας έσβησε το χαμόγελο και σίγησε η φωνή του Δάνη Κατρανίδη. Ο αγαπημένος ηθοποιός είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από τον χώρο της υποκριτικής, ωστόσο είχε χτίσει μία πολυσέλιδη καριέρα στο θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο.

Τη δυσάρεστη έκανε γνωστή μέσω ανάρτησης στα social media ο Σπύρος Μπιμπίλας. «Μέσα στην αλλαγή του μήνα έφυγε ο αγαπημένος μας πολυτάλαντος συνάδελφος, φίλος, γελαστό παιδί του θεάτρου, άνθρωπος πνευματικός που με κάθε του κίνηση παρήγαγε πολιτισμό! Αγαπημένε μας Δανή Κατρανίδη το θλιβερό αυτό νέο συγκλονίζει όλη την καλλιτεχνική μας οικογένεια… Το κενό είναι μεγάλο…» έγραψε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Ποιος ήταν ο Δάνης Κατρανίδης

Γεννημένος στις 4 Αυγούστου 1949 στο Αιγάλεω, ο Κατρανίδης αφήνει πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά και μια σημαντική προσφορά στον χώρο της υποκριτικής τέχνης.

Απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Αθηνών «Γιώργος Θεοδοσιάδης» το 1971, ο Κατρανίδης ξεκίνησε την καριέρα του στο Εθνικό Θέατρο, όπου υπήρξε ηθοποιός μέχρι το 1978. Η θρυλική του ερμηνεία ως κομπέρ στην παράσταση "Cabaret" τη θεατρική σεζόν 1978-1979, σε σκηνοθεσία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής του. Συμμετείχε σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία και κωμωδία μέχρι μιούζικαλ και επιθεώρηση, ενώ η φωνή του άφησε ανεξίτηλο στίγμα και στο θέατρο του ραδιοφώνου.

Ο Δάνης Κατρανίδης δεν περιορίστηκε μόνο στην υποκριτική, αλλά ανέπτυξε και εκπαιδευτική δραστηριότητα, διδάσκοντας στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» και στο Θεατρικό Εργαστήρι «Βασίλης Διαμαντόπουλος». Παράλληλα με την καλλιτεχνική του πορεία, υπήρξε λάτρης της θάλασσας και ιστιοπλόος, έχοντας συμμετάσχει και διακριθεί σε πολλούς αγώνες ανοικτής θαλάσσης.

Στην προσωπική του ζωή, ο Κατρανίδης παντρεύτηκε το 1971 τη συμμαθήτριά του στη Δραματική Σχολή και επίσης ηθοποιό Μίρκα Παπακωνσταντίνου, με την οποία χώρισε το 1977.

Το αντίο του καλλιτεχνικού κόσμου στον Δάνη Κατρανίδη

Ο Γιάννης Βούρος έστειλε το δικό του μήνυμα για τον Δάνη Κατρανίδη. «Ο Γολγοθάς τελείωσε Δάνη. Αυτό ήταν. Ξεκουράσου».

Από την πλευρά της, η Ελένη Ράντου, μετά την είδηση του θανάτου του Δάνη Κατρανίδη, έγραψε στο Facebook. «Καλό σου ταξίδι Δάνη Κατρανίδη. Πάλεψες σα θηρίο. Ξεκουράσου τώρα… Άλλος ένας ωραίος άνθρωπος ταξίδεψε αυτό το καλοκαίρι».

Το μήνυμα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR

Μεταξύ των ρόλων που είχε υποδυθεί ήταν και εκείνος του εμβληματικού ηγέτη του Παναθηναϊκού, Παύλου Γιαννακόπουλου, στην ταινία «Ταξίδι στα Αστέρια», η οποία δημιουργήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη δημιουργία της ομάδας μπάσκετ.

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του σπουδαίου ηθοποιού, Δάνη Κατρανίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών. Μεταξύ των ρόλων που είχε υποδυθεί εξαιρετικά, ήταν και εκείνος του αείμνηστου Παύλου Γιαννακόπουλου, στην ταινία «Ταξίδι στα Αστέρια». Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Η συνεργασία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Αρκετά χρόνια αργότερα, σε μία από τις τελευταίες τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε ο Δάνης Κατρανίδης, είχε πει για την τότε συνεργασία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη:

«Κλείσαμε ραντεβού στο θέατρο Αλίκη. Μου λέει πράγματα για εμένα σαν να έχουμε δουλέψει μαζί 10 χρόνια στο θέατρο. Μένω άφωνος. Με είχε διαβάσει. Όταν μου έκανε την πρόταση είπα να το σκεφτώ. Να το σκεφτείς μου λέει. Τότε γινόταν χαμός, έκανα πρόβες για δυο έργα και ήμουν μπάρμαν σε ένα μπαρ», ανέφερε.

Οι τρεις γυναίκες που του «σημάδεψαν» τη ζωή

«Έκανα τρεις γάμους γιατί κατ’ αρχήν ήθελα να κάνω οικογένεια», είχε πει σε συνέντευξή του ο Δάνης Κατρανίδης και συνέχιζε μιλώντας για την προσωπική του ζωή και τις επιλογές του: «Οι γάμοι μεταξύ τους απείχαν πολλά χρόνια δεν γινόντουσαν κάθε μήνα. Ο πρώτος με τον δεύτερο απέχει 17 χρόνια και ο δεύτερος με τον τρίτο δέκα. Είναι ένα εύλογο διάστημα για να πει κάποιος μπορώ να φτιάξω την ζωή μου, να κάνω οικογένεια και να κάνω παιδιά. Δεν έχω μετανιώσει που το έκανα. Ο λόγος που δεν έκανα παιδιά, δεν ήταν παθολογικά αίτια. Άλλος ήταν ο λόγος και από ό,τι φάνηκε καλύτερα. Δεν έχω κάποιο παράπονο. Μου έχουν δοθεί πράγματα απλόχερα και στην δουλειά και στη ζωή, παραπάνω από ό,τι περίμενα. Έχω κάνει πολλά λάθη, ευχαριστώ τους ανθρώπους που με αντιμετώπισαν με επιείκεια».

«Καμιά φορά γράφονται πράγματα, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν απαντάω, δεν ασχολούμαι. Μου έχουν χρεώσει σχέση που δεν ίσχυε. Δεν μπορείς να βγαίνεις κάθε φορά και να απαντάς. Λες εντάξει. Υπήρχε σχέση με διάσημη που δεν μαθεύτηκε. Εδώ η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε παντρευτεί τον Γιώργο Ηλιάδη μέρα μεσημέρι και δεν τους πήρε κανένας χαμπάρι. Η Κάτια Δανδουλάκη παντρεύτηκε τον Μάριο Πλωρίτη και όλοι αναρωτιόντουσαν πότε έγινε. Δεν ίσχυε βέβαια ότι με την Παναγιώτα Βλαντή ήμασταν ζευγάρι επειδή ήμασταν μαζί στο σανίδι. Δεν σκέφτομαι τέταρτο γάμο αλλά εδώ και κάποια χρόνια λέω ποτέ μην λες ποτέ. Δεν απορρίπτω τίποτα γιατί όσα έχω απορρίψει, τα έχω βρει μπροστά μου», ανέφερε.

Το σοβαρό πρόβλημα υγείας του Δάνη Κατρανίδη

Ο Δάνης Κατρανίδης το Πάσχα του 2021 είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την Espresso, οι θεράποντες γιατροί του έκριναν πως έπρεπε να υποβληθεί σε ενδελεχείς εξετάσεις για να διαπιστωθεί τι ακριβώς του συνέβαινε.

Μετά και από αυτές τις εξετάσεις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ήρθε η δεύτερη απογοήτευση καθώς προφανώς οι φόβοι των γιατρών επιβεβαιώθηκαν.

Από τότε, ο αγαπημένος ηθοποιός βρέθηκε, όπως λένε οι ίδιες πηγές, πολλές φορές στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπείες που έκριναν αναγκαίο να κάνει οι θεράποντες γιατροί του προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο πιο έγκυρα και άμεσα το πρόβλημα υγείας.

Πάντως, λίγες μέρες μετά το παραπάνω δημοσίευμα τον Σεπτέμβριο του 2021, η εκπομπή Το Πρωινό είχε επικοινωνήσει με τον ηθοποιό, ο οποίος είχε διαψεύσει όλα τα παραπάνω για την υγεία του.

«Δεν είχε ενημερωθεί για όσα λέγονται και με διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πράγματι, πέρασε μια περιπέτεια με την υγεία του. Εισήχθη στο νοσοκομείο, έκανε κάποια αφαίρεση κοίλης και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της αποθεραπείας. Είναι ταλαιπωρημένος ο οργανισμός του.

Ο Δάνης Κατρανίδης μου είπε ότι έχει κάνει και τα δύο εμβόλια για τον κορονοϊό. Μου είπε, επίσης, ότι προσπαθεί να διαχειριστεί με χιούμορ αυτά που λέγονται, αλλά σε περιπτώσεις σαν αυτές ακόμα και το χιούμορ έχει τα όριά του», είχε μεταφέρει ο δημοσιογράφος στον «αέρα» της εκπομπής.

Σχετικές ειδήσεις