Βόλος: «Ταφόπλακα» τα νεκρά ψάρια για τις επιχειρήσεις - Πτώση τζίρου έως 80%
Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στον Βόλο και συνολικό στο νομό Μαγνησίας μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή με τους τόνους νεκρών ψαριών. Σχεδόν 300 τόνοι έχουν οδηγηθεί για καύση.
Οι καταστηματάρχες λένε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν και ζητούν περαιτέρω στήριξη.
Τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν:
- Επιχορήγηση των επιχειρήσεων που υπέστησαν απώλειες στο κύκλο εργασιών τους λόγω του ακραίου φαινομένου.
- Αναστολή καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
- Ενεργοποίηση του προγράμματος στήριξης «Thessaly Pass» και για την επόμενη χρονιά με στοχευμένα χαρακτηριστικά για τις περιοχές γύρω από τον Παγασητικό κόλπο, καθώς και αύξηση του ποσού του «Thessaly Pass» για την τρέχουσα χρονιά
- Διασφάλιση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Παγασητικού μέσω συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων
Στο Action 24 μίλησε ο Πρόεδρος Εστίασης Μαγνησίας, κύριος Στέφανος Στεφάνου και τόνισε πως «Τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι σε καλό δρόμο, θα πρέπει να γίνουν όμως περισσότερα και άμεσα».
Όπως είναι λογικό από την τεράστια οικολογική καταστροφή έχουν πληγεί πολλοί τομείς της οικονομίας. Συγκεκριμένα στον ξενοδοχειακό κλάδο οι κρατήσεις και κατ' επέκταση οι εισπράξεις είναι μειωμένες κατά 80%. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον χώρο της εστίασης, οπού και εκεί ο τζίρος παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 80%
Δείτε το ρεπορτάζ του Action 24:
Κουρέτας: «Απομακρύνθηκε το 99%»
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ για τον Βόλο, ο κ. Κουρέτας είπε πως «έχει απομακρυνθεί το 99% των νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό», προσθέτοντας παράλληλα ότι 270 τόνοι νεκρών ψαριών οδηγήθηκαν σε αποτέφρωση, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Επίσης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας διευκρίνισε ότι 4-5 τόνοι οδηγήθηκαν σε υγειονομική ταφή, η οποία σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα έγινε σε χώρο ασφαλή στο Δήμο Βελεστίνου αφού είχε εκδοθεί η περιβαλλοντική άδεια.
«Μπαλάκι» οι ευθύνες για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο
Παράλληλα, ο κ. Κουρέτας δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί άδεια κολύμβησης για όλες τις παραλίες του Βόλου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας.
Όσον αφορά την απόδοση ευθυνών είπε ότι «όλοι έβγαλαν την ουρά τους απ’ έξω. Οργανισμός Λιμένος Βόλου, Δήμος Βόλου, ΤΕΟΒ, Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας κι έπρεπε εμείς να διαχειριστούμε όλη αυτή την κατάσταση με τα νεκρά ψάρια, όπως και κάναμε».
Παράλληλα, ανέφερε ότι εδώ και 12 ημέρες είχε προειδοποιήσει τόσο τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, όσο και τον Δήμο Βόλου για το πρόβλημα. «Το δίχτυ αυτό θα μπορούσε να είχε μπει πολύ νωρίτερα» είπε.