Προβλήματα και πλημμύρες άφησε πίσω της η κακοκαιρία που σάρωσε τη χώρα

Μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Οκτωβρίου του 2022, όταν τότε από τις πλημμύρες χάθηκαν δύο άνθρωποι στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, ξύπνησαν στην περιοχή του Παλαιοκάστρου του δήμου Μαλεβιζίου στην Κρήτη.
2'

Οι κάτοικοι βρέθηκαν μπροστά σε ένα γνώριμο σκηνικό, με τους δρόμους να γίνονται χείμαρροι από την καταιγίδα και τις μεταμεσονύχτιες νεροποντές, παρασέρνοντας στη θάλασσα ακόμη και αυτοκίνητα και μηχανές.

Ο άνθρωποι εξοργισμένοι κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη υποδομών και όπως λένε μόνο από θαύμα δεν θρήνησαν θύματα.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας σαρωτικό. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Αυτοκίνητα και δίκυκλα κατέληξαν στη θάλασσα, παραλιακές επιχειρήσεις πλημμύρισαν, φερτά υλικά γέμισαν την παραλία. Η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων ξεχειλίζει. Όπως λένε από καθαρή τύχη, αυτήν τη φορά, δεν θρήνησαν θύματα, κάτι που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2022, όταν στη γειτονική Αγία Πελαγία, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα ορμητικά νερά.

Δύο χρόνια μετά, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν μείνει στα χαρτιά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα, τότε οι τοπικές Αρχές είχαν καταθέσει πρόταση στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για να θωρακιστεί η περιοχή.

«Καλούμαστε να διαχειριστούμε πάρα πολλά προβλήματα ως δήμος και χρειαζόμαστε πραγματική βοήθεια, ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να τονίσουμε, αυτό πρέπει να καταλάβει η πολιτεία, ότι σε αυτές τις περιοχές δεν διακινδυνεύουμε μόνο υλικές ζημιές αλλά και ανθρώπινες ζωές».

Στην περιοχή βούτηξαν ακόμη και δύτες μετά από τη μαρτυρία κατοίκου ότι είδε ένα αυτοκίνητο να το παρασέρνουν τα νερά στη θάλασσα. Ευτυχώς δεν βρέθηκε τίποτα ενώ δεν υπάρχει άλλη πληροφορία για αγνοούμενο.

Η ισχυρή νεροποντή ήταν αρκετή για να μετατραπεί σε ποτάμι ακόμη και η Εθνική οδός στο ύψος του Φόδελε Ηρακλείου. Ο δρόμος δεν έχει κλείσει και οι οδηγοί περνούν μέσα από τα νερά που κατεβαίνουν με ορμή από το βουνό, ρισκάροντας να παρασυρθούν.

Η κακοκαιρία χτύπησε και το Νότιο Ηράκλειο. Η εικόνα από ψηλά αποκαλυπτική. Η παραλία Τσούτσουρας από γαλάζια έχει γίνει καφέ. Το ίδιο και η παραλία Μαριδάκι. Τα νερά από το βουνό καταλήγουν στη θάλασσα, οι κάτοικοι προσπαθούν να συγκρατήσουν τις ομπρέλες.

Μεγάλες ζημιές υπέστησαν από την έντονη χαλαζόπτωση και πολλές καλλιέργειες σε Κρήτη, Πύλο, Αγρίνιο και Ναύπακτο.

Η εξέλιξη του καιρού

Από τη νέα εβδομάδα, τη Δευτέρα, ο καιρός αναμένεται αίθριος με τοπικές μπόρες στα ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Σταδιακά, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 33°C – 35°C, θερμοκρασίες που θα διατηρηθούν έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.