Βόλος: Μπαλάκι οι ευθύνες για τους 270 τόνους νεκρών ψαριών - Ο Κουρέτας δεν βλέπει... καταστροφή!

Συνεχίζεται το πινγκ-πονγκ ευθυνών για το τι έφερε την καταστροφή στον Παγασητικό
INTIME NEWS
8'

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η τελική απόφαση για το κατά πόσο οι παραλίες στον δήμο Βόλου θα είναι προσβάσιμες για τους κολυμβητές, μετά την οικολογική καταστροφή στον Παγασητικό με τα νεκρά ψάρια.

Στα 9 από τα 10 σημεία οι μικροβιακοί δείκτες βρέθηκαν εντός ορίων, την ώρα που ειδικά συνεργεία με γερανούς έχουν απομακρύνει μέχρι στιγμής τον μεγαλύτερο όγκο των νεκρών ψαριών, με την εικόνα να βελτιώνεται.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση από τις ακυρώσεις κρατήσεων και την πτώση της κίνησης, με ξενοδόχους και επαγγελματίες της εστίασης να καταθέτουν ομαδικές μηνύσεις και αγωγές για διαφυγόντα κέρδη.

«Δεν υφίσταται οικολογική καταστροφή»

Μιλώντας για το θέμα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σημειώνει:

«Τοποθετήθηκε την προηγούμενη Τρίτη το δίχτυ, έπρεπε να είχε τοποθετηθεί 5 – 6 μέρες νωρίτερα, όταν άρχισαν να κατεβαίνουν τα ψάρια. Αυτήν την στιγμή, η κατάσταση μέσα στον κόλπο είναι πάρα πολύ καλή. Το θέμα της οικολογικής καταστροφής πρέπει να το βγάλετε από τον τίτλο διότι δεν υπάρχει αυτό, επιστημονικά δεν υφίσταται. Οικολογική καταστροφή είναι κάτι του οποίου οι επιπτώσεις είναι μη αντιστρεπτές στο οικοσύστημα. Από την στιγμή που οι ταμιευτήρες έσπασαν στον Daniel, τα ψάρια αυτά μπήκαν στο πλημμυρικό νερό επομένως η τύχη τους ήταν είτε να πεθάνουν στα χωράφια είτε να πεθάνουν στον Παγασητικό. Από την στιγμή που δεν υπάρχει μη αντιστρεπτή κατάσταση στο οικοσύστημα, δεν υφίσταται οικολογική καταστροφή».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Αυτήν την στιγμή μέσα στον Βόλο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τα ψάρια έχουν συλλεγεί. Οι δείκτες ποιότητας του νερού σήμερα θα έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά. Γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Την Τετάρτη αναμένεται να επιτραπεί και η κολύμβηση γιατί οι δείκτες οι μικροβιακοί ήδη είναι εντάξει».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη:

«Το θυρόφραγμα το οποίο υπάρχει στο κάτω μέρος του πλημμυρικού νερού ανοίγει όταν υπάρχει πλημμύρα, άνοιξε τον Σεπτέμβριο για να φύγει το πλημμυρικό νερό. Ο όγκος ο οποίος έφευγε στην αρχή ήταν περίπου 750.000 κυβικά την ημέρα. Πριν από έναν με δύο μήνες είχε φτάσει στα 320.000 κυβικά γιατί είχε πέσει η στάθμη. (…) Αν εμείς κλείναμε πριν από έναν μήνα το θυρόφραγμα, το πλημμυρικό νερό θα είχε φτάσει και θα είχε πλημμυρίσει πολλές περιοχές. Όπως είπε ο εισαγγελέας στο πόρισμά του, δεν μπορούσε να κλείσει το θυρόφραγμα. Για να μην πάνε τα ψάρια στον Παγασητικό, θα μπορούσε να τοποθετηθεί ένα δίχτυ πριν από το θυρόφραγμα. (…) Δεν μπορούσε να γίνει πριν γιατί ήταν σε σημείο το οποίο θα είχε βουλώσει, δεν μπορούσε να γίνει τεχνικά, κανείς δεν έμπαινε».

«Πρέπει να καταλάβετε ότι ήταν μια συγκυρία πραγμάτων στην οποία εμπλέκονταν ο φορέας διαχείρισης της Κάρλας, η αποκεντρωμένη που είχε τον έλεγχο του αρδευτικού νερού, ο οργανισμός λιμένος, ο δήμος Βόλου, το Λιμεναρχείο. Όλοι αυτοί τράβηξαν την ουρά τους απέξω και η περιφέρεια Θεσσαλίας παρόλο που δεν είχε την ευθύνη, αν δεν έμπαινε μπροστά… σε αυτήν τη φάση κάποιος έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία για να μπορέσει να μαζέψει τα ψάρια. Αν δεν την έπαιρνε η περιφέρεια Θεσσαλίας, τα ψάρια θα ήταν ακόμα εκεί», προσθέτει.

Σχετικά με την υγειονομική ταφή μέρους των νεκρών ψαριών λέει:

«Η υγειονομική ταφή, όπως έγινε και με τα πρόβατα με την πανώλη, μπαίνει ένα γεωύφασμα, πάνω μπαίνουν τα ζώα και μετά μπαίνει ασβέστης και χώμα. Έγινε βάσει της νομοθεσίας της ευρωπαϊκής, όπως ακριβώς γίνεται σε κάθε τέτοια περίπτωση. Αυτά που λέγονται ότι υπάρχει κίνδυνος, δεν έχουν καμία βάση επιστημονική».

«Πολιτικός απατεώνας ο περιφερειάρχης»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, τονίζει:

«Το θέμα είναι τραγικό. Αυτός ο τύπος, ο περιφερειάρχης, ένας πολιτικός απατεώνας, ούτε ήξερε τι έλεγε. Το ζητούμενο είναι, από πού εμπλέκεται ο δήμος Βόλου ή ο οργανισμός λιμένος; Ο οργανισμός λιμένος εμπλέκεται εφόσον ήρθαν όλα αυτά τα φερτά υλικά και μπήκαν στο λιμάνι, να το καθαρίσει και το καθάρισε. Αυτό όμως είναι ευθύνη της περιφέρειας και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη».

«Προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας, να ανταπεξέλθουμε και να δώσουμε λύσεις. Αυτός, σε μια κρίση έπαθε πανικό και άρχισε να λέει αηδίες και ψέματα. Εγώ έκανα μια μήνυση μετά τους κατακλυσμούς και τις βροχές στην εισαγγελία Βόλου, ότι το θυρόφραγμα, γιατί πήγα εκεί, ήταν ανοιχτό και έρχονταν όλα τα φερτά υλικά μέσα στον Παγασητικό. Έβγαλε μια διάταξη η εισαγγελία και λέει ότι καλώς ήταν ανοιχτό, τότε, το 2023, δεν αφορά το σήμερα», συμπληρώνει.

«Εμείς δεν κοιτάμε να ρίξουμε ευθύνες. Να δουλέψουμε όλοι να καθαρίσουμε την πόλη. Πάνω από την πόλη και τους πολίτες δεν είναι κανένας», λέει ο κ. Μπέος, ενώ αναφερόμενος στο κατά πόσο οι πολίτες θα μπορούν να κολυμπήσουν στις θάλασσες της περιοχής εντός της εβδομάδας, επισημάνει:

«Εγώ θα τους πω να μην κολυμπήσουν μέχρι να βγάλει επίσημη ανακοίνωση ο δήμος Βόλου. Θα αφήσουμε να περάσουν 2 – 3 μέρες, θα κάνουμε με έγκριτα εργαστήρια μετρήσεις και όταν μας δώσουν το πράσινο φως, τότε θα πούμε στον κόσμο να κάνει μπάνιο, δε θα παίξουμε με την υγεία του κόσμου».

Αναφορικά με το πλήγμα στις επιχειρήσεις, υπογραμμίζει:

«Έχει υποχωρήσει λίγο η δυσοσμία αλλά οι εστιάτορες, οι ξενοδόχοι και όλο το παραλιακό μέτωπο έχουν πάθει καταστροφή οι άνθρωποι. Θα πρέπει να τύχουν μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις, τις εφορίες. Την Παρασκευή έστειλε ο ΟΛΒ λογαριασμούς για τα τραπεζοκαθίσματα, να πληρώσουν οι επιχειρηματίες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά. Δεν ντρέπεστε εκεί στον ΟΛΒ; Δεν καταλαβαίνετε το μέγεθος; Και ήρθε και κλιμάκιο μεικτό από την Φλώρινα, τους πήρα αργά χαμπάρι, η Εφορία να ελέγχει τα μαγαζιά σε μια περίοδο καταστροφής που είναι κλειστά. Μην πληρώνετε τίποτα όσοι με ακούτε, εγώ θα τους έδερνα κιόλας. Μιλάμε για τρέλα».

Ο ίδιος καταγγέλλει πως:

«Σε όλο αυτό το μπάχαλο που έγινε, πιάσαμε την περασμένη Πέμπτη μηχανήματα που είχε δώσει εργολαβία η περιφέρεια, όχι να μαζεύουν τα ψάρια αλλά να τα θάβουν στον Ξηριά και στα 100 μέτρα είχε γεωτρήσεις και στα 10 μέτρα κατοικημένη περιοχή. Γι’ αυτό τον κατηγορώ τον πολιτικό απατεώνα, γι’ αυτό έκανα μήνυση και η υπόθεση είναι στην εισαγγελία. Έθαβαν οι αθεόφοβοι τα ψάρια μέσα στον Ξηριά, ντροπή τους».

«Δε θα κολυμπούσα»

Σχετικά με την ποιότητα του νερού στον Παγασητικό, ο Κωνσταντίνος Φυτιάνος, καθηγητής χημείας και περιβάλλοντος ΑΠΘ, σημειώνει:

«Πέρασε ένας μήνας που άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι θάνατοι ψαριών. Αν σε αυτό το διάστημα, κάποιος υπεύθυνος εκεί, μετρούσε το οξυγόνο στη λίμνη και έβλεπε σταδιακά ότι ελαττώνεται, θα έπαιρναν άμεσα τα μέτρα να βάζανε το φράγμα πολύ πριν φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. (…) Υπήρχε ο κίνδυνος, γιατί αυτά αποσυντέθηκαν, εκεί οφείλεται και η δυσοσμία, για μολυσματικές ασθένειες. Πρέπει να αναλυθούν και ένα σωρό άλλοι παράγοντες μικροβιολογικοί για να είναι απόλυτα σίγουροι. Εγώ δε θα κολυμπούσα μέχρι οι μετρήσεις να αποδείξουν ότι τα νερά είναι τελείως καθαρά και υγιή, και όχι μόνο την πρώτη μέρα, τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά αφού έχουν τα πρώτα καθαρά συνεχή αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή:

«Αυτό με την ταφή των ψαριών μπορούσε να επηρεάσει τον υδροφόρο ορίζοντα γιατί τα εδάφη είναι ασβεστολιθικά».

«100% καταστροφή»

Για το θέμα μίλησε και ο Στέφανος Στεφάνου, πρόεδρος καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας νομού Μαγνησίας.

«Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο εδώ και έναν χρόνο, η πόλη και γενικότερα η Μαγνησία καταστράφηκε. Λίγο συνήλθαμε, προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Έρχεται το κακό με τον Παγασητικό και όλα αυτά που μπήκαν μέσα, τα οποία με μετρήσεις και ό,τι και να έλεγες στον κόσμο δεν ερχόταν σαν προορισμό στη Μαγνησία. Είχαμε μια 70% πτώση του τζίρου μέχρι και πριν τα ψάρια. Στις Αλυκές δεν πάταγε ψυχή. Έρχεται η ταφόπλακα με το 70% και γίνεται 100% καταστροφή. Για τους επόμενους μήνες είμαστε κατεστραμμένοι».