Μυτιλήνη: Η γεωλογική κληρονομιά του νησιού στο 37ο Παγκόσμιο Γεωλογικό Συνέδριο

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν 250 εργασίες σε θέματα προστασίας και ανάδειξης φυσικών μνημείων
2'

Τα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς και οι παρεμβάσεις για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους παρουσιάσθηκαν στο 37ο Παγκόσμιο Γεωλογικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

Στο συνέδριο, που θεωρείται η ολυμπιάδα της γεωλογίας, συμμετείχαν 6.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων κορυφαίοι επιστήμονες, πανεπιστημιακοί και ερευνητές, στελέχη Γεωλογικών Υπηρεσιών και Ερευνητικών Ινστιτούτων, εκπρόσωποι Γεωπάρκων που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών, στελέχη της UNESCO, Διεθνών Οργανώσεων, Επιχειρήσεων κ.ά.

Στη διάρκεια του, παρουσιάσθηκαν οι νεώτερες επιστημονικές εξελίξεις σε όλους του τομείς των Γεωεπιστημών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλος αριθμός συνεδριών οργανώθηκαν στον τομέα της προστασίας και διαχείρισης των μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν 250 εργασίες σε θέματα προστασίας και ανάδειξης φυσικών μνημείων, δημιουργίας υποδομών για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, της εκπαίδευσης και διεθνούς συνεργασίας σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Μυτιλήνης, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων παρουσίασε τις δράσεις του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων για την ανάδειξη των μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς και τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών καθώς και τη συμβολή του στη δημιουργία νέων Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO σε όλο τον πλανήτη!

Παρουσίαση της Μυτιλήνης - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Μυτιλήνης παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα των εργασιών ανασκαφής, προστασίας και ανάδειξης στις νέες θέσεις απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου όπου αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακά νέα ευρήματα κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφικών εργασιών που διενεργεί το Μουσείο.

Το νέο «Ανοικτό Μουσείο» κατά μήκος του νέου δρόμου που οδηγεί στο Σίγρι συγκροτείται από 12 επισκέψιμες θέσεις που παρουσιάζουν τα νέα τεκμήρια για την δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και την εξέλιξη των οικοσυστημάτων στο Αιγαίο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Παρουσιάσθηκαν επίσης έργα και δράσεις που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα από το Μουσείο με χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2014-20, για την προστασία και την ανάδειξη των απολιθωματοφόρων θέσεων και της φυσικής κληρονομιάς της Μυτιλήνης τα οποία συμβάλουν στην προβολή της Μυτιλήνης ως τουριστικού προορισμού καθώς και στην ανάπτυξη του τουρισμού φύσης και του εκπαιδευτικού τουρισμού με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.

Πηγή: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων