Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Μπορεί να έχει συνέπειες ο ξυλοδαρμός του επίδοξου βιαστή στη Σαλαμίνα;

Σαλαμίνα: Ενδιαφέρον έχει να εξεταστεί σε ένα πρώτο επίπεδο η νομική αντιμετώπιση της πράξης του 39χρονου αναφορικά με τον «μετέπειτα» ξυλοδαρμό του επίδοξου βιαστή

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Μπορεί να έχει συνέπειες ο ξυλοδαρμός του επίδοξου βιαστή στη Σαλαμίνα;
Φωτ.: Eurokinissi
4'

«Λάθος μου που ανέβασα το βίντεο, αλλά βγήκαν άλλες 11 κοπέλες», είπε χθες ο 39χρονος, που ενεπλάκη στην υπόθεση της Σαλαμίνας, αποτρέποντας τον βιασμό μιας νεαρής κοπέλας.

Ανεξάρτητα από την αδιαμφισβήτητη ηθική ικανοποίηση του συνόλου της κοινωνίας, λόγω της αποτροπής του βιασμού της κοπέλας, δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι αντιδρούν σχετικά με τη βίαιη συμπεριφορά του.

Επομένως ενδιαφέρον έχει να εξεταστεί σε ένα πρώτο επίπεδο η νομική αντιμετώπιση της πράξης του 39χρονου αναφορικά με τον «μετέπειτα» ξυλοδαρμό του επίδοξου βιαστή, σε συνδυασμό με τη δημοσίευση του βίντεο από τον ίδιο στο διαδίκτυο.

Η άσκηση αυτεπαγγελτης ποινικής δίωξης εις βάρος του 39χρονου δίχασε την ελληνική κοινωνία και όχι άδικα. Πολλοί μάλιστα έκριναν ως απολύτως δικαιολογημένη την πράξη, καθόσον, λόγω της συμβολής του (39χρονου) απετράπη ένα απεχθές έγκλημα. Περαιτέρω, δεν ήταν λίγοι αυτοί (μη νομικοί) που έκαναν λόγο για κατάσταση άμυνας, κρίνοντας την πράξη του ξυλοδαρμού ως απολύτως αναγκαία. Είναι όμως έτσι;

Για να υπάρξει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα το Newsbomb.gr αναζήτησε καταρχάς την νομική διάστασή του.

Νομικοί κύκλοι που μίλησαν στο Newsbomb.gr τόνισαν ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα πως στο ποινικό μας σύστημα ο άδικος χαρακτήρας μίας ποινικά κολάσιμης πράξης μπορεί να αρθεί για πολύ συγκεκριμένους λόγους, μεταξύ των οποίων η κατάσταση άμυνας.

«Στην προκειμένη περίπτωση θα αναφερθούμε προφανώς στην άμυνα υπέρ τρίτου. Θα μπορέσει σε αυτήν την περίπτωση ο 39χρονος να επιτύχει την άρση του αδίκου της αξιόποινης πράξης που φαίνεται ότι τέλεσε, επικαλούμενος άμυνα υπέρ τρίτου; Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρούμε πως όχι», υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι στο Newsomb.gr.

Τι ορίζεται άμυνα και ποιες οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ποινικού Κώδικα:

«1. Δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε κατάσταση άμυνας.

  1. Άμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθεμένου στην οποία προβαίνει το άτομο προς υπεράσπιση του εαυτού του ή άλλου από παρούσα και άδικη επίθεση που στρέφεται εναντίον τους.
  2. Το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από τον βαθμό επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της προσβολής που απειλείται, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις υπόλοιπες περιστάσεις.»

Οι νομικοί σημειώνουν ότι η κατάσταση άμυνας προϋποθέτει επίθεση, άδικη και παρούσα. Η επίθεση, δηλαδή, πρέπει να είναι ενεργός, να ενέχει άμεσο κίνδυνο και να είναι παρούσα, να έχει αρχίσει και να εξακολουθεί ή τουλάχιστον, εάν έληξε, να υπάρχει άμεσος κίνδυνος και φόβος συνέχισης ή επανάληψης της ίδιας ή χειρότερης προσβολής.

Οι ίδια πηγές διευκρινίζουν ότι δεν συνέτρεχε άμυνα όταν η επικείμενη ή αναμενόμενη άδικη επίθεση μπορούσε να αποτραπεί ή να αντιμετωπισθεί με άλλα μέσα, μεταξύ των οποίων και η προσφυγή στις αστυνομικές αρχές ή σε τρίτο για αποτελεσματική βοήθεια (παθητική υπεράσπιση).

«Λάθος μου που ανέβασα το βίντεο, αλλά εξαιτίας μου βγήκαν άλλες 11 κοπέλες. Θα έπρεπε να τον παραδώσω στην αστυνομία. Βιάστηκα, αλλά βγήκε και κάτι καλό», είπε ο ίδιος χθες.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με την επιφύλαξη παρουσίασης νέων ανατρεπτικών στοιχείων, οι νομικοί που μίλησαν στο Newsbomb.gr εκτιμούν πως κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης του ξυλοδαρμού δεν συντρέχει καν άμυνα.

«Ο επίδοξος βιαστής, κατά τον χρόνο που δέχεται τον ξυλοδαρμό από τον 39χρονο, έχει ήδη σταματήσει να επιτίθεται στο θύμα, δηλαδή ο εκ της επιθετικής ενέργειας κίνδυνος του εννόμου αγαθού έχει λήξει και δεν διαφαίνεται να επίκειται επανέναρξή του, καθώς η κοπέλα έχει απομακρυνθεί και ο 35χρονος βρίσκεται στη θάλασσα και φοβάται να βγει έξω», υποστηρίζεται.

Αν ο δικαστής κρίνει με αυτό το σκεπτικό δεν μπορεί να αρθεί το άδικο της αξιόποινης πράξης του 39χρονου λόγω κατάστασης άμυνας.

«Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι θα ήταν διαφορετική η νομική αντιμετώπιση της πράξης του 39χρονου, εάν η επίθεση προς την νεαρή κοπέλα ήταν ακόμη παρούσα. Σε αυτήν την περίπτωση θα είχαμε σαφώς άμυνα (υπέρ τρίτου) και ενδεχομένως να εξετάζαμε τυχόν υπέρβαση των ορίων αυτής. Είναι όμως μία τελείως διαφορετική συζήτηση, που δεν έχει νόημα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εκτός, βεβαίως, εάν αυτά ανατραπούν», καταλήγουν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή