Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας: Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί

Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί.
2'

Η «ΚΛΙΜΑΚΑ» ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την προαγωγή της ψυχικής υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας, που είναι στις 10 Σεπτεμβρίου.

Με σύνθημα «η αυτοκτονία δεν είναι απλά ένα στατιστικό στοιχείο. Είναι ένα τραγικό γεγονός, που μπορεί να αποφευχθεί. Με σωστή ενημέρωση και υποστήριξη, μπορούμε να σώσουμε ζωές», κλιμάκια ειδικών επιστημόνων της οργάνωσης «ΚΛΙΜΑΚΑ», ενημερώνουν καθημερινά και συνομιλούν με τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, στις πλατείες Συντάγματος και Κεραμικού, κλιμάκια ειδικών επιστημόνων από την «ΚΛΙΜΑΚΑ» έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ανθρώπους όλων των ηλικιών, να διανείμουν ενημερωτικό υλικό και να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης.

Μέρος της δράσης αφορά και την καμπάνια «Τι νιώθετε όταν ακούτε Ψυχική Υγεία; Πείτε μας τις σκέψεις σας», τις οποίες οι ειδικοί επιστήμονες θα αποτυπώσουν σε σχετικό βίντεο, σε μια προσπάθεια, να «σπάσουν» το στίγμα που ακολουθεί τους ασθενείς με ψυχικά νοσήματα.

Όλες οι Μονάδες της οργάνωσης «ΚΛΙΜΑΚΑ» πραγματοποιούν δράσεις σε όλη την Ελλάδα, που αναμένεται να κορυφωθούν την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου.

Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί.

H 10η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, το 2003, ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

«Η αυτοκτονικότητα είναι η μοναδική θανατηφόρος κλινική ψυχιατρική οντότητα. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5.000 πενθούντες ετησίως. Στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών», αναφέρει η «ΚΛΙΜΑΚΑ». Σημειώνει ότι η 10η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα που υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις ότι η αυτοκτονία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της δημόσιας υγείας και υπογραμμίζει την ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε να σωθούν ζωές. «Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί», αναφέρει η «ΚΛΙΜΑΚΑ».