Προειδοποίηση Λέκκα στο Newsbomb.gr: Αλλάξτε συνήθειες, φυλάξτε το νερό - Δεν φτάνει για του χρόνου

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο Newsbomb για την λειψυδρία 

Προειδοποίηση Λέκκα στο Newsbomb.gr: Αλλάξτε συνήθειες, φυλάξτε το νερό - Δεν φτάνει για του χρόνου

Σημάδια ξηρασίας στην κοίτη παραπόταμου, που εκβάλλει στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου, κοντά στο χωριό Λιδωρίκι του νομού Φωκίδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
3'

Σε μείζον θέμα έχει εξελιχθεί το ζήτημα της λειψυδρίας, το οποίο παρότι στις αρχές του καλοκαιριού φαινόταν πως αφορούσε μόνο τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, πλέον ο κίνδυνος έχει επεκταθεί και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως και στην πρωτεύουσα.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα.

Σχετικά με το αν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια μέχρι πότε θα υπάρχουν αποθέματα νερού στην Αθήνα ο κύριος Λέκκας δήλωσε: «Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε με ακρίβεια. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις βροχοπτώσεις. Αν και φέτος δεν έχουμε βροχοπτώσεις θα έχουμε επάρκεια για φέτος, όμως το νερό δεν θα φτάνει για του χρόνου».

Για το αν αρκούν μόνο οι βροχές για την επίλυση του προβλήματος ή αν θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον μέτρα ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών τόνισε πως θα πρέπει άμεσα να θεσπιστεί κάποια ενημερωτική καμπάνια ώστε οι πολίτες να κατανοήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης και να περιορίσουν την κατανάλωση αποθεμάτων του νερού.

Τέλος, σκιαγράφησε τις νησιωτικές περιοχές της χώρας και ιδίως τα νησιά του Αιγαίου καθώς και την Κρήτη και τη Θεσσαλία ως τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στη χώρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Έβρος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται εδώ και δεκαπέντε μέρες ο Έβρος και ειδικότερα ο δήμος Σουφλίου, μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ώστε να αντιμετωπισθούν οι έκτακτες ανάγκες που παρουσιάζονται στους οικισμούς του δήμου εξαιτίας της λειψυδρίας.

Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος με αφορμή τα έργα ύδρευσης που εκπονούνται στο δήμο. «Υπήρχαν χρόνια προβλήματα και εξακολουθούν να υπάρχουν έντονα προβλήματα λειψυδρίας σε οικισμούς του δήμου τα οποία αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

Σύμφωνα με πληροφορίες του evrosnews.gr η περίοδος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του δήμου ειδικά όπως είπε σε περιοχές του Ορεινού Όγκου όπου προβλέπεται να γίνει επεξεργασία του νερού και η σύνδεση με μια νέα γεώτρηση. Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε είναι πολλά τα προβλήματα και στο δίκτυο ύδρευσης με σωλήνες αμιάντου, φθαρμένες με σπασίματα που θα αντικατασταθούν.

Στο μέλλον το νερό θα είναι ο στόχος κάθε δημοτικής αρχής σημείωσε ο δήμαρχος Σουφλίου προσθέτοντας ότι στην πόλη του Σουφλίου η επάρκεια νερού είναι περιορισμένη, με το Κισσάριο και τον Ορεινό Όγκο να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Έχουμε έλλειμα νερού, περιορισμένες ποσότητες και κάνουμε υπερκατανάλωση τόνισε ο κ. Καλακίκος και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα αντλιοστάσια το χειμώνα δουλεύουν 7-8 ώρες ενώ το καλοκαίρι δουλεύουν ολο το 24ωρο και δεν υπάρχει επάρκεια».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή