Τα ισοπεδώνουν όλα: Με απόφαση δικαστηρίου απαγορεύτηκε καμπάνα στη Σύρο - Ποιες ώρες

Αναμένεται η έκδοση της δικαστικής απόφασης για το χτύπο της καμπάνας 
2'

Σοβαρό ζήτημα έχει προκληθεί στο νησί της Σύρου με τον χτύπο της καμπάνας ενός ιερού ναού.

Κάτοικος του νησιού ενοχλημένη προσέφυγε στη δικαιοσύνη και σήμερα εκδόθηκε προσωρινή διαταγή.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook με προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε σήμερα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου απαγορεύθηκε η λειτουργία κωδωνοστασίου ως ωροδείκτη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο δικαστής: "να παύσει εντελώς η καμπάνα τις ώρες κοινής ησυχίας ήτοι: 14.00 - 17.00 το μεσημέρι και 11.00 - 7.00 το βράδυ μέχρι το πρωί μέχρι την έκδοση της απόφασης".

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, του οποίου το γραφείο εκπροσώπησε την γυναίκα που προσέφυγε στη δικαιοσύνη, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος του νησιού και κατοικεί σε ιδιόκτητη κατοικία της κοντά στον ιερό ναό, η ίδια αδυνατούσε να κοιμηθεί και να ηρεμήσει από τους ανά μισάωρο κτύπους της καμπάνας.

Αυτό υποστήριξε ότι είχε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της, επικαλούμενη και σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις που προσκόμισε στο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο:

Μετά την κατάθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, τον Μάιο του 2024, ο ναός περιόρισε σε ένα βαθμό την λειτουργία του κωδωνοστασίου, παραλείποντας τον χτύπο μετά τις 12 το βράδυ και έως τις 6.30 το πρωί, παραβιάζοντας όμως και πάλι έτσι τις ώρες κοινής ησυχίας τόσο την νύχτα, όσο και το πρωί και βέβαια και το μεσημέρι. Όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες είχε υπάρξει στο παρελθόν μερική συμμόρφωση του ναού ύστερα και από παρεμβάσεις της Μητρόπολης Σύρου, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ και, μετά από πολλές διακυμάνσεις οι χτύποι επανήλθαν πλήρως κατά την περίοδο των δημοτικών εκλογών του 2023.

Η πλευρά του ιερού ναού επικαλέστηκε υπογραφές κατοίκων που επιθυμούν την λειτουργία της καμπάνας και κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, δηλαδή επιθυμούν την καταστρατήγηση της νομοθεσίας επικαλούμενοι την τοπική παράδοση των τελευταίων 60 ετών.

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε ο μάρτυρας του ιερού ναού σε τί θα θιγούν οι κάτοικοι εάν ο ναός συμμορφωθεί με τις ώρες κοινής ησυχίας, δεν υπήρξε κάποια σαφής αναφορά σε βλάβη.

Αναμένεται η έκδοση της δικαστικής απόφασης επί του αιτήματος ασφαλιστικών μέτρων που αφορά την πλήρη παύση της λειτουργίας του καμπαναριού ως ωροδείκτη, ακριβώς όπως αποφασίστηκε και από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας με απόφασή του που εκδόθηκε κατά το τρέχον έτος, όπου και πάλι υποστηρίξαμε δικηγορικά τα δικαιώματα του αιτούντος, και με την οποία απαγορεύθηκε η μη λατρευτική λειτουργία του κωδωνοστασίου καθ' όλο το εικοσιτετράωρο κι όχι μόνο κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.