Έρχεται ο… «Τειρεσίας» των ενοικιαστών – Τι θα συμβεί στους κακοπληρωτές

Νέα δεδομένα σχετικά με τη μελλοντική ενοικίαση ακινήτου θα φέρει το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους

Έρχεται ο… «Τειρεσίας» των ενοικιαστών – Τι θα συμβεί στους κακοπληρωτές
3'

Έναν νέο «Τειρεσία» έχει στα σκαριά η κυβέρνηση για τους ενοικιαστές ακινήτων που έχει ως στόχο οι ιδιοκτήτες να αποφεύγουν όσους αφήνουν απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία του μητρώου αξιολόγησης ενοικιαστών μέσα από το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους στο οποίο θα καταχωρίζονται πληροφορίες για το οικονομικό και συναλλακτικό προφίλ των πολιτών που ενοικιάζουν ακίνητα.

Στόχος της λειτουργίας του μητρώου είναι οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι ενοικιαστές είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους αλλά και για το αν έχουν προκαλέσει ζημιές σε ακίνητα χωρίς να τις αποκαταστήσουν, ώστε να τους αποφεύγουν.

Όχι νωρίτερα από το τέλος του 2025 ο «Τειρεσίας»

Την σκέψη της κυβέρνησης να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα για «μπαταχτσήδες» ενοικιαστές διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός τόνισε πως αυτή η νέα πλατφόρμα δεν θα μπορεί να είναι έτοιμη νωρίτερα από το τέλος του 2025.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως για να πέσουν περισσότερα σπίτια στην αγορά, θα πρέπει και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να νιώθουν ασφάλεια πως δεν θα τους «φεσώσει» κάποιος ενοικιαστής.

Μέχρι στιγμής, όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος, αυτή την στιγμή υπάρχουν ένα μητρώο που αφορά στα χρέη σε τράπεζες και servicers και ένα προς το Δημόσιο, με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα τρίτο το οποίο θα «παντρεύει» και θα ενοποιεί όλα τα χρέη.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει όλη αυτή την πληροφορία που υπάρχει σε αυτά τα μητρώα και προς την κατεύθυνση μιας πλατφόρμας ενοικιαστών, έτσι ώστε να μπορούν να ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες για το ποιος είναι κακοπληρωτής και έχει χρέη.

Ωστόσο, εξήγησε πως δεν υπάρχει νομοθέτηση που να προβλέπει την αξιοποίηση των πληροφοριών των μητρώων ακόμα, και κυρίως τίθενται και ζητήματα προσωπικών δεδομένων, τα οποία το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να συζητήσει με την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.

Τι θα βαθμολογούν οι ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν έχουν μόνιμη πρόσβαση στο μητρώο και μπορούν να υποβάλλουν αναφορές για συνεπείς και ασυνεπείς ενοικιαστές και βαθμολογώντας ουσιαστικά την φερεγγυότητα και την εν γένει συμπεριφορά τους. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο μητρώο θα καταχωρίζονται αναφορές ακόμα και για ενοικιαστές που εγκατέλειψαν τα ακίνητα που μίσθωναν, αφήνοντας πίσω τους απλήρωτα ενοίκια, απλήρωτους λογαριασμούς κοινοχρήστων ΔΕΚΟ και ζημιές.

Συνεχής ενημέρωση του Μητρώου

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να ενημερώνουν συνεχώς το αρχείο με βάση τις εμπειρίες τους από τις συμπεριφορές των ενοικιαστών τους. Το αρχείο ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο να εμπλουτιστεί και με πληροφορίες που να αφορούν γενικότερα το οικονομικό και φορολογικό προφίλ των ενοικιαστών, ώστε να υπάρχει μία πλήρη εικόνα σε όλους τους ιδιοκτήτες για το τι κρύβεται πίσω από κάθε πρόταση για ενοικίαση του ακινήτου τους και να είναι σε θέση να διαλέγουν φερέγγυους ενοικιαστές. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έτσι θα μπορούν να αποφεύγουν ενοικιαστές που τους εξαπατούν διαμένοντας για πολλούς μήνες στα ακίνητα τους χωρίς να πληρώνουν ούτε ενοίκια, ούτε λογαριασμούς εγκαταλείποντας στη συνέχεια τα ακίνητα ακόμη και με ζημιές.

Τι θα προσφέρει

Με την αξιοποίηση του μητρώου αυτού οι ιδιοκτήτες θα αποφύγουν και την υποχρέωση να δηλώνουν στην εφορία τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν μπόρεσαν να εισπράξουν και να εμπλέκονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, για αν απαλλαγούν από τον φόρο εισοδήματος όσο αφορά τα μη εισπραγμένα ενοίκια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή